ΑΡΘΡΑΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιστορικές πυρκαγιές

Μερικές από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στον κόσμο που άφησαν πίσω τους καμένη γη και απώλεια σε ανθρώπινες ζωές.

Ας θυμηθούμε μερικές.

1950, Καναδάς. Η πυρκαγιά του ποταμού Chinchaga. Άρχισε με την κοπή δένδρων στη Βρετανική Κολούμπια καίγοντας περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα φυσικού δάσους.

 2018, ΗΠΑ.  Η πολύπαθη από πυρκαγιές Αμερική στο βάθος των αιώνων έχει καεί πολλές φορές. Από τη φονική πυρκαγιά του Πεστίγκο το 1871 – κάηκαν 1,2 εκατομμύρια στρέμματα και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι- έφτασε το 2018 με 9 εκατομμύρια στρέμματα στο Ουισκόνσιν, το Αιντάχο και τη Μοντάνα με αρκετούς νεκρούς, οι περισσότεροι ήταν πυροσβέστες. Επίσης καταστροφική ήταν η πυρκαγιά του Cloquet της Μινεσότα το 1918 καταστρέφοντας 4.000 σπίτια και σκοτώνοντας περισσότερους από 450 ανθρώπους. Αιτία της: ένα διερχόμενο τρένο, σπινθήρες που πετάχτηκαν….

Τα τελευταία χρόνια όμως η πολιτεία που πληγώθηκε περισσότερο από φωτιές είναι η  Καλιφόρνια.  Το 2017, ήταν η πιο καταστροφική χρονιά στην Ιστορία της πολιτείας εκείνη την εποχή. Πιστεύεται τότε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στην πόλη Καλιστόγκα από σπινθήρες που προκλήθηκαν από πεσμένα καλώδια ρεύματος και στη συνέχεια ισχυροί άνεμοι πυροδότησαν τις φλόγες. Η πόλη της Σάντα Ρόσα, μαζί με άλλες περιοχές της Σονόμα, της Νάπα και της κομητείας Λέικ, καταστράφηκαν από τη φωτιά. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 5.000 σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν.

Ένα χρόνο αργότερα, μια ακόμη πιο φονική πυρκαγιά άφησε το σκληρό της αποτύπωμα την κομητεία Butte της βόρειας Καλιφόρνια. Η «Camp Fire» – όπως ονομάστηκε όταν ξεκίνησε κατά μήκος του Camp Creek Road, μαίνονταν επί 17 ημέρες – προκλήθηκε και πάλι από σπινθήρες ηλεκτρικών καλωδίων (αυτή τη φορά) μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης, οι οποίες προκάλεσαν φωτιά στη βλάστηση. Η μικρή πόλη Paradise County υπέστη τη μεγαλύτερη  καταστροφή από τη φωτιά και ένα χρόνο αργότερα η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από σχεδόν το 90% του πληθυσμού της. Συνολικά η πυρκαγιά σκότωσε τουλάχιστον 85 ανθρώπους, έκανε στάχτη 153.000 στρέμματα και κατέκαψε περίπου 14.000 σπίτια.

 

1987, Κίνα, Σιβηρία. Η πυρκαγιά Daxing’anling γνωστή και ως «Black Fire Dragon». Ξεκίνησε από το όρος Greater Khingan της βορειοανατολικής Κίνας και εκτεινόταν πέρα από τα σύνορα με τη Σιβηρία. Μέσα σε δυο μήνες έκαψε πευκοδάσος έκτασης περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα σκοτώνοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους, ενώ πάνω από 250 κατέληξαν στα νοσοκομεία αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες άστεγους.

Το 1908 όμως, ήταν μια σημαντική χρονιά για την ανθρωπότητα. Εκείνη τη χρονιά, στον απομακρυσμένο ποταμό Τουνγούνσκα στη Σιβηρία μία έκρηξη συνταράσσει την περιοχή που σύμφωνα με επιστήμονες ίσως να ήταν χίλιες φορές ισχυρότερη από την πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα. Η επίσημη εκδοχή κάνει λόγο για σύγκρουση κομήτη, αστεροειδούς ή μετεωρίτη.

2019, Ινδονησία Οι πυρκαγιές του 2019 προκάλεσαν μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανσης αλλά δεν ήταν αυτές οι πρώτες σε αυτή τη χώρα. Το 1997 είχε μερικές από τις πιο καταστροφικές στην πρόσφατη ιστορία της που διήρκεσαν μέχρι τις αρχές του 1998, στοίχισαν δε τη ζωή σε τουλάχιστον 240 άτομα.

 1939, Αυστραλία. Πυρκαγιές όμως πλήττουν και την Αυστραλία. Μετά από χρόνια ξηρασίας και καύσωνα στη Βικτόρια προκλήθηκε σειρά φονικών πυρκαγιών. Κάηκαν περισσότερα από 4,9 εκατομμύρια στρέμματα γης επηρεάζοντας τη ζωή του συνόλου σχεδόν της κοινωνίας. Ολόκληρες πόλεις καταβροχθίστηκαν από τη φωτιά και τουλάχιστον 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 100 πυρκαγιές ξέσπασαν στην πολιτεία βόρεια του Σίδνεϊ, καλύπτοντας την πόλη με αποπνικτικό καπνό κατακαίοντας 5 εκατομμύρια εκτάρια  και περισσότερα από 2.000 σπίτια καταστράφηκαν.

2021, Τουρκία . Η Τουρκία είναι γνωστή για τις υψηλές θερμοκρασίες της – ειδικά το καλοκαίρι – αλλά ο θανατηφόρος καύσωνας του 2021, ενισχυμένος από τον καυτό αέρα της Βόρειας Αφρικής, κατάστρεψε μεγάλο μέρος της χώρας. Περισσότερες από 100 πυρκαγιές, που προκλήθηκαν από την έντονη θερμοκρασία, – ρεκόρ 20 ετών- κατέστρεψαν πολλά μέρη των νότιων παράκτιων παραθεριστικών πόλεων της Τουρκίας σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους και χιλιάδες ζώα. Σχεδόν 250.000 στρέμματα γης κάηκαν ενώ επί μέρες έβρεχε στάχτη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, καθώς και τουρίστες τράπηκαν σε φυγή.

Πορτογαλία, 2017, 2019. Πυρκαγιές ξέσπασαν σε τμήματα της κεντρικής Πορτογαλίας τον Ιούνιο του 2017 κοντά στον μικρό δήμο Pedrógão Grande, βορειοανατολικά της Λισαβόνας. Η φωτιά, που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού καύσωνα, προκλήθηκε όταν κεραυνός χτύπησε δέντρο στη διάρκεια μιας καταιγίδας. Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά, με το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής να λαμβάνει χώρα γύρω από το Pedrógão Grande. Η φωτιά του 2017 θεωρείται η πιο θανατηφόρα στην πορτογαλική ιστορία. Έχει καταγραφεί ότι κάηκαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα. Η Πορτογαλία γνώρισε επίσης καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2019.

2019, Σιβηρία. Η τεράστια και απομακρυσμένη ρωσική περιοχή της Σιβηρίας υπέστη μεγάλες δασικές πυρκαγιές μετά από ασυνήθιστα ζεστό καιρό και ξηρό έδαφος, σε συνδυασμό με τις καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους, στοιχεία αρκετά για να οδηγήσουν την Αρκτική ζώνη (!) σε καταστροφή μετά από πυρκαγιά. Μια έκταση περίπου 8,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων  – συγκριτικά μεγαλύτερη από την έκταση του Βελγίου – εξαφανίστηκε από τις φλόγες εκείνη τη χρονιά. Για το πώς προέκυψαν οι πυρκαγιές πηγές κάνουν λόγο ότι προκλήθηκαν σκόπιμα για να αποκρύψουν παράνομη δραστηριότητα υλοτομίας, ενώ άλλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προκλήθηκαν από κεραυνούς. Η φωτιά προκάλεσε τεράστιες επιπτώσεις στην άγρια ζωή του κατοίκου του δάσους (οι εικόνες με τους τάρανδους να καίγονται είναι συγκλονιστική) . Και άλλες περιοχές της Αρκτικής, όπως της Γροιλανδίας, της Αλάσκας και του Καναδά επηρεάστηκαν την ίδια χρονιά από σφοδρές πυρκαγιές.

Η Ελλάδα δεν είναι ξένη στις δασικές πυρκαγιές, δυστυχώς αλλά είναι μία από τις ευρωπαικές χώρες που χτυπήθηκε περισσότερο από το φαινόμενο κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η Πελοπόννησος και η Αττική μετρά ακόμα τις πληγές της. Από το Καλοκαίρι του 2007 με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο (Ηλεία, Μεσσηνία κυρίως) να καίνε περισσότερα από 670.000 στρέμματα δασικής και άλλης γης αφήνοντας πίσω της καμένα σπίτια και απανθρακωμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και την απώλεια 84 ανθρώπων έρχεται η φωτιά στο Μάτι το 2018 να απανθρακώσει κάθε τι στο πέρασμά της. Μια από τις πλέον θανατηφόρες πυρκαγιές στην ιστορία, συγκεκριμένα η δεύτερη φονικότερη του 210υ αιώνα – τον Ιούλιο του 2018, πολλές παραθεριστικές κατοικίες κοντά στην Αθήνα στην Αττική έγιναν στάχτη. Το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς ισοπεδώθηκαν από την πυρκαγιά που με σύμμαχο τον ισχυρό άνεμο και την ανεπάρκεια των Αρχών σκότωσε 102 ανθρώπους. Ενώ πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να διαφύγουν από θαλάσσης, δεν τα κατάφεραν. Περισσότερα από 1.000 κτίρια καταστράφηκαν. Το ίδιο καλοκαίρι φωτιές έκαψαν πευκοδάση στην Εύβοια και στη Σάμο.

Φέτος όμως κι ενώ η ιστορία γράφεται, εν έτη 2021, η φωτιά στην Βόρεια Εύβοια και στην Αρκαδία και Ηλεία (και πάλι!) καταστρατηγεί κάθε προηγούμενο. Χωρίς ευτυχώς μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές το άθροισμα είναι πολύ κακό και πάλι. Μεγάλο μέρος ζωικού κεφαλαίου και τεράστια έκταση πευκοδάσους παραχώρησε τη θέση της σε καμένη γη.

Ας είναι οι τελευταίες.

Previous post

Δεκαπενταύγουστος, το Πάσχα του Καλοκαιριού

Next post

Στιγμές μιας πόλης

admin