ΑΡΘΡΑΛΕΞΕΙΣ... ΨΥΧΗΣ

Πέθανε ο έρωτας;

«Δέκα μυριάδες ορισμούς μπορείς να δώσεις στον έρωτα. Και οι ποιητές όλοι από τον Όμηρο ως τον Καβάφη, δουλεύοντας ετούτο το μεταλλείο της άνοιξης, μας δείχνουν κάθε φορά κι από μία του όψη. Ο καθένας με τον τρόπο του. Όμως ο έρωτας επιμένει να μένει αόριστος. Και αλλίμονό μας, εάν γεννιόταν ο υπερποιητής που θα πετύχαινε να τον ορίσει. Τι θα γινότανε! Την άλλη μέρα όλοι οι άνθρωποι, ουρές και κοπάδια και φάλαγγες κατά μιλλεούνια, θα σπούδαζαν να επισκεφθούν τον τόπο, όπου χτίστηκε το πιο σπουδαίο μνημείο επί γης: ο Έρωτος Τάφος. Να προσκυνήσουν το περίτεχνο επιτύμβιο, και να αποθέσουν μπροστά του ένα λευκό τριαντάφυλλο.» (Απόσπασμα από την «Γκέμμα» του Δ. Λιαντίνη, Κεφ. «Μικρός Κριτής»).

«Έρωτας είναι η τέχνη του να φεύγεις έτσι, που η σφαγή που θα νιώθεις να είναι πολύ πιο σφαγερή από τη σφαγή που νιώθει ο σύντροφος που αφήνεις.» (Απόσπασμα από την «Γκέμμα» του Δ. Λιαντίνη, Κεφ. «Μικρός Κριτής»).

«Έρωτας σημαίνει να νιώθεις τον θάνατο να σου διεκδικεί την έμπνευση για ερωμένη του και, ακατάπαυστα, να μάχεσαι βαριά λαβωμένος για την αλήθεια του γιατί». (Απόσπασμα από τον «Επτάπολο» του Ι. Εύδυστου, Ποίημα «Μονάκριβο»).

«Διά γραμμάτων ο ταχυδρόμος φόνευσε τον έρωτα.» (Φράση από το οπισθόφυλλο του «Επτάπολου» του Ι. Εύδυστου).

Previous post

ΕΠΤΑΠΟΛΟΣ: ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ

Next post

Επτάπολος

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΔΥΣΤΟΣ