ΕΥΡΩΠΗΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιες χώρες διάλεξαν την τελευταία διετία οι Ευρωπαίοι οικονομικοί μετανάστες

O Τσέχος γλωσσολόγος, μαθηματικός και καλλιτέχνης Jakub Marian σχεδίασε δύο πολύ ενδιαφέροντες χάρτες που αποτυπώνουν τα ακριβή ποσοστά των οικονομικών μεταναστών χωρών της Ευρώπης (σ.σ. της Γηραιάς Ηπείρου, όχι μόνο χωρών της Ε.Ε.) που έχουν μετακινηθεί και ζουν στο εξωτερικό.

Οι χάρτες δημιουργήθηκαν βάσει των στοιχείων των Ηνωμένων Εθνών από το 1990 έως το 2015, (United Nations Population Division), καθώς επίσης και των στοιχείων της Eurostat για τις αιτήσεις ασύλου μεταξύ του Ιανουαρίου 2015 και του Ιουνίου 2016 (ώστε να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις από την προσφυγική κρίση).

Όπως προκύπτει από τους χάρτες του Marian από την Ελλάδα έχει φύγει το 8% του πληθυσμού.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά μετανάστευσης καταγράφονται στη Βοσνία, με το 43,3% του πληθυσμού να έχει αναγκαστεί να φύγει από τη χώρα, και ακολουθεί η Αλβανία με 38,8%.

Γενικά, οι χώρες που έχουν μπλε ή κόκκινο χρώμα στον χάρτη, είναι αυτές που«χάνουν» τον πληθυσμό τους εδώ για πολλές δεκαετίες.

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένας δεύτερος χάρτης του Jakub Marian, που δείχνει πού πήγαν -κατά πλειοψηφία- όλοι αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες.

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Όπως φαίνεται στον χάρτη η πλειοψηφία των Ελλήνων που έφυγαν από την Ελλάδα πήγαν στη Γερμανία. Όπως επίσης και οι πολίτες πολλών άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, η Τουρκία κ.α. Αντίθετα, οι πολίτες της Γερμανίας μετανάστευσαν κατά πλειοψηφία στις ΗΠΑ, οι Γάλλοι στην Ισπανία και οι Ισπανοί στη Γαλλία.

 

Previous post

Δολοφονικά αμαξίδια και άλλες ταινίες

Next post

Καλλιτεχνικός διαγωνισμός για τα 175 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Νίκος Παπανικολάου είναι δημοσιογράφος.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία, την οποία υπηρετεί από το 1983. Ασχολήθηκε με το ελεύθερο, το πολιτιστικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Συνεργάστηκε με πλήθος εφημερίδων και περιοδικών και δούλεψε στην ιδιωτική και κρατική τηλεόραση και την ελληνική ραδιοφωνία.

Διετέλεσε διευθυντής στα πολιτικά περιοδικά «Πολιτικά Θέματα», «Crash», «Politics News» και στα life style «Status» και «Money and life». Ακόμη, υπήρξε διευθυντής της εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας «΄Αποψη» και αρχισυντάκτης ελεύθερου ρεπορτάζ στη «Βραδυνή» και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «News».

Ασχολήθηκε με την επικοινωνία ως διευθυντής στις εταιρίες Free action και U-Turn και το διαδίκτυο δημιουργώντας ιστοσελίδες και σελίδες στα social media.

Διατηρεί τους ιστότοπους www.freesocial.gr, www.atticacoast.gr και www.medisense.gr.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα, από τα οποία το ένα μαζί με τον δημοσιογράφο, πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα. Το μυθιστόρημα «Οι μύθοι του πάθους», το σατιρικό «Γάμος είναι θα περάσει», σειρά δέκα μικρών σατιρικών βιβλίων με τον γενικό τίτλο «Άκου να δεις», ενώ συμμετείχε, μαζί με πανεπιστημιακούς καθηγητές στη δημιουργία της «Σύντομης Ιστορίας της Ελλάδας», που εντάχθηκε στους τόμους της ΔΟΜΗΣ.