ΕΥΡΩΠΗ

Σε αχαρτογράφητα νερά το διαζύγιο Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης

Σε αχαρτογράφητα νερά το διαζύγιο Βρετανίας – Ευρωπαϊκής ΕνωσηςMε βρετανικό φλέγμα ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πρόσφατα στο BBC ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα ωφελήσει ούτε τη χώρα ούτε την Ε.Ε. «Δεν μπορείς να έχεις όλα τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή σου σε μια κλειστή λέσχη (κλαμπ), όταν αποχωρείς», παρατήρησε. «Οι Βρετανοί φίλοι μας, που εφηύραν το κλαμπ, μπορούν να το κατανοήσουν. Η επιλογή της Βρετανίας δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και εμείς στην Ε.Ε. ήμασταν και πρέπει να παραμείνουμε ισχυροί εταίροι».

Το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες θα φανεί συν τω χρόνω και αφότου ξεκινήσει και τυπικά στα τέλη Μαρτίου η διετής διαδικασία εξόδου. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, στην πολυαναμενόμενη ομιλία της την Τρίτη, περιέγραψε το Brexit – ουσιαστικά μίλησε για ένα φιλικό διαζύγιο. «Η Βρετανία επιθυμεί να παραμείνει φίλη και καλή γείτονας της Ευρώπης», διευκρίνισε. «Δεν θέλω να συμμετέχουμε στην κοινή εμπορική πολιτική της Ε.Ε., ούτε να είμαστε συνδεδεμένοι με κοινούς δασμούς, εφόσον συνιστούν στοιχεία της τελωνειακής ένωσης και θα μας εμπόδιζαν να συνάψουμε ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες».

Νέα σχέση

Το Λονδίνο θα επιδιώξει μια νέα, εμπεριστατωμένη και μεγαλόπνοη εμπορική και τελωνειακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα μπορούσε να εμπεριέχει και συστατικά και προβλέψεις από τις υφιστάμενες συμφωνίες. Επιπλέον, επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους σε έρευνα, καινοτομία και επιστήμη, ενώ δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο έδαφός του βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Από τη μεριά της, η ευρωπαϊκή ηγεσία σχολίασε θετικά τη σαφήνεια του σχεδίου Μέι, αλλά προανήγγειλε μια διαδικασία καθόλου ρόδινη. «Δεν θα υπάρξει κλίμα εχθρότητας στις συνομιλίες, θα επιδιώξω ισόρροπο αποτέλεσμα, αλλά θα είναι δύσκολες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Προεξοφλώντας ένα «σκληρό Brexit», μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες ετοιμάζονται για μετακινήσεις εργαζομένων και δημιουργία υποδομών εκτός Λονδίνου, ενώ οι HSBC και UBS ενδεχομένως να μεταφέρουν 1.000 θέσεις εργασίας σε πρώτη φάση. «Ολες οι τράπεζες θα αποφασίσουν στα τέλη του πρώτου τριμήνου και στην αρχή θα μεταφερθούν ίσως και μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι», ανέφεραν υψηλά ιστάμενα στελέχη τραπεζών. Ενα από αυτά τόνισε ότι η δική του τράπεζα είναι πρόθυμη να δαπανήσει 100 εκατ. δολάρια ώστε να φύγουν από τη Βρετανία προ της ολοκλήρωσης του «διαζυγίου» της. Αναλυτές της JPMorgan έχουν υπολογίσει ότι για 8 μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες το κόστος αποχώρησης λόγω Brexit μπορεί να φθάσει τα 7,5 δισ. δολάρια έως το 2022.

Σε επίπεδο βρετανικής οικονομίας τώρα, η Berenberg Βank προβλέπει εξασθένηση. Εξ ου και αναθεωρεί προς τα κάτω τη μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης από το 2,2% μετά το περυσινό δημοψήφισμα στο 1,8%, χωρίς να αποκλείει και περαιτέρω υποβάθμιση, επειδή η Βρετανία θα απολέσει την πρόσβαση στην κοινή αγορά. Παρατηρεί, τέλος, ότι δεν είναι εφικτό να καταστεί φορολογικός παράδεισος: όσο περισσότερο το προσπαθεί τόσο η Ευρώπη θα κρατάει εκτός της αγοράς της τα βρετανικά προϊόντα. Και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανάγκη το εμπόριο με την Ε.Ε., το οποίο της εξασφαλίζει το 12% του ΑΕΠ, έναντι του 3% – 4%για την Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Previous post

Οι απειλές Τραμπ και οι κίνδυνοι του προστατευτισμού

Next post

Big Brother: Πως θα ελεγχουν τη φοροδιαφυγη σε παγκοσμια κλίμακα

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Νίκος Παπανικολάου είναι δημοσιογράφος.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία, την οποία υπηρετεί από το 1983. Ασχολήθηκε με το ελεύθερο, το πολιτιστικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Συνεργάστηκε με πλήθος εφημερίδων και περιοδικών και δούλεψε στην ιδιωτική και κρατική τηλεόραση και την ελληνική ραδιοφωνία.

Διετέλεσε διευθυντής στα πολιτικά περιοδικά «Πολιτικά Θέματα», «Crash», «Politics News» και στα life style «Status» και «Money and life». Ακόμη, υπήρξε διευθυντής της εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας «΄Αποψη» και αρχισυντάκτης ελεύθερου ρεπορτάζ στη «Βραδυνή» και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «News».

Ασχολήθηκε με την επικοινωνία ως διευθυντής στις εταιρίες Free action και U-Turn και το διαδίκτυο δημιουργώντας ιστοσελίδες και σελίδες στα social media.

Διατηρεί τους ιστότοπους www.freesocial.gr, www.atticacoast.gr και www.medisense.gr.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα, από τα οποία το ένα μαζί με τον δημοσιογράφο, πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα. Το μυθιστόρημα «Οι μύθοι του πάθους», το σατιρικό «Γάμος είναι θα περάσει», σειρά δέκα μικρών σατιρικών βιβλίων με τον γενικό τίτλο «Άκου να δεις», ενώ συμμετείχε, μαζί με πανεπιστημιακούς καθηγητές στη δημιουργία της «Σύντομης Ιστορίας της Ελλάδας», που εντάχθηκε στους τόμους της ΔΟΜΗΣ.