ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

Πρόκληση αποδεκτή (Challenge accepted)

«Μία σημαντική πρωτοβουλία με τίτλο «Πρόκληση αποδεκτή» βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στο facebook. Στόχος της η απομυθοποίηση του καρκίνου και η συμπαράσταση στους πάσχοντες από καρκίνο του μαστού.

Είναι λεπτό το θέμα και πολλοί, όπως κι εγώ, έχασαν δικά τους άτομα από την ασθένεια, οπότε η αφύπνιση, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, δεν είναι κακή. ΄Εστω και μία γυναίκα να αφυπνιστεί θα είναι σπουδαίο…

Για εμάς μπορεί να μην σημαίνει τίποτε αυτή η κίνηση, όμως για εκείνους που βιώνουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση μπορεί να είναι μια σημαντική ψυχολογική ανάσα. Άλλωστε, η κίνηση αυτή έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, όπως όταν κρεμάμε επάνω μας το ροζ κορδελάκι για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου…

Με αυτές τις μικρές ενέργειες δείχνουμε έμπρακτα πως έχουμε αφυπνισμένη συνείδηση και συμπαραστεκόμαστε σε ένα τόσο μεγάλο αγώνα…».

Λόγια μίας από τις γυναίκες που συμμετέχουν στην προσπάθεια να καταγραφεί η ανθρώπινη ευαισθησία, απέναντι σε ό,τι βιώνουν όλοι όσοι αγωνίζονται να νικήσουν έναν κακό δαίμονα, τον καρκίνο.

Μπορεί να υπήρξε η αντίδραση μιας πρώην καρκινοπαθούς, της 36χρονης Ρεβέκας Γουίλκισον από το Λάνκαστερ -πάσχει και από διπολική διαταραχή-, η οποία έχει υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή, που θεώρησε «ψεύτικη» την κοινοποίηση ασπρόμαυρων φωτογραφιών στα social media, ως μήνυμα στήριξης των ασθενών με καρκίνο. 

Όπως ανέφερε και η ίδια στο BBC, «αυτή η μανία με τις selfies με τρελαίνει! Το να έχεις καρκίνο είναι τρομακτικό, καθώς ξέρεις ότι μπορεί να πεθάνεις ή να αποκοπείς από τα παιδιά σου. Είναι ένα σοβαρό θέμα και όχι κάτι για το οποίο πρέπει να ανεβάζουμε ψεύτικες selfies και να κάνουμε αστεία».

Όμως, οι φωτογραφίες που κοινοποιούνται δεν είναι selfies και είναι προφανές πως καμία γυναίκα, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, δεν το κάνει γι’ αστείο…
Πέραν αυτού όμως, το να αναλαμβάνεται μια τέτοια πρωτοβουλία, δείχνει ευαισθησία και μια προσπάθεια ανταπόκρισης σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο και καυτό. Παράλληλα, δίνει και μια άλλη διάσταση στο facebook που, καιρό τώρα, έχει πάψει να αποτελεί απλώς ένα μέσον ψυχαγωγίας. Σοβαρεύει και αποκτά, ως ένα νέο, ισχυρό μέσον επικοινωνίας μια άλλη διάσταση. Με τη δύναμή του μπορεί να επιβάλλει καταστάσεις, μπορεί να αλλάξει κακώς κείμενα, μπορεί να αναπτύξει νέες θετικές τάσεις για μια πιο ωραία, περισσότερο ανθρώπινη ζωή.

Στις φωτογραφίες είναι μερικές μόνο από τις γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

(Από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά) Είναι οι:

Γεωργία Νάσσου,΄Εφη Μπάσδρα, Μαρή Χρονοπούλου, Χάρις Ποντίδα, Ζέτα Λογοθέτη, Έλενα Τάτσιου, Μαρία Σακκά, Νίκη Κουτσούνη, Ιωάννα Τσιοκάνου, Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αγγελική Ποντίκη, Βάνα Γεωργακοπούλου, Βίκυ Ζαμπάκα, Βαγγελίτσα Σκυλάκη, Δήμητρα Αγγελοπούλου, Εμμανουέλα Αλεξίου, Μαίρη Στεφανάτου.

Previous post

Να στηρίξουμε ηθικά

Next post

Το χώμα μύρισε τόσο όμορφα σήμερα!

admin