ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Η μεγάλη ανάγκη χιλιάδων πολιτών για πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα που προβλέπει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής φάνηκε με το «καλημέρα» της υποβολής των αιτήσεων. Στις πρώτες τέσσερις ημέρες (20.4 – 23.4) οι αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), έφτασαν τις 45.943. Τα επιδόματα για τα οποία έγιναν οι αιτήσεις αφορούν τη σίτιση, το ρεύμα και τη στέγαση.

του Κώστα Παπαντωνίου

Έχει υπογραμμιστεί πολλές φορές από το υπουργείο ότι τα μέτρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ευθέως τα σοβαρά προβλήματα της ανθρωπιστικής κρίσης, απόρροια των πολιτικών λιτότητας, έχουν όμως στόχο να ανακουφίσουν τους πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Για την εξυπηρέτηση τους έχει διατεθεί επίσης η γραμμή βοήθειας 15105, από την οποία μπορούν να έχουν ενημέρωση σχετικά με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που αφορούν τα επιδόματα.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα κιόλας συμπληρώθηκαν χιλιάδες αιτήσεις, καθώς, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 9.000 (μαζί με αυτές που εκκρεμούν, από τις οποίες λείπουν στοιχεία).

Οι περισσότερες από τις αιτήσεις έχουν γίνει ηλεκτρονικά και έχουν υποβληθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου ypakp.gr. Απο τις 45.963, οι 23.326 έγιναν ιδιωτικά. Ωστόσο για τη διαδικασία, έχουν ενεργοποιηθεί και τα ΚΕΠ, καλύπτοντας έτσι την πιθανή αδυναμία των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο internet, για οικονομικούς λόγους και μη. Ο εξίσου υψηλός αριθμός αιτήσεων που υποβλήθηκαν στα ΚΕΠ αφορά συνολικά 22.617 αιτήσεις.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πολίτες που βρέθηκαν στο ΚΕΠ στους Αμπελόκηπους σημείωσαν ότι η πρόσβαση στα επιδόματα αποτελεί μεγάλη βοήθεια για τους ίδιους και δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τη διαδικασία. Από τη άλλη δεν λείπουν και οι αναφορές πολιτών, όπως ανέργου στην «Α», για ΚΕΠ τα οποία δηλώνουν αναρμόδια και ότι δεν έχουν πάρει εντολή από το υπουργείο να λαμβάνουν τις αιτήσεις. Το υπουργείο συγκεντρώνει τις συγκεκριμένες αναφορές και επιχειρεί να επεμβαίνει άμεσα, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να δηλώσουν την κατάστασή τους.

Σύμφωνα επίσης με το ΚΕΠ των Αμπελοκήπων το 70% των πολιτών που το επισκέφθηκαν την Τρίτη έκανε αίτηση για τα επιδόματα σίτισης, στέγασης και παροχής δωρεάν ρεύματος. Οι περισσότεροι, όπως αναφέρθηκε, ήταν για αίτηση ενοικίου και στη συνέχεια για δωρεάν ρεύμα. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 20 Μαΐου, και εφόσον κριθεί ότι είναι δικαιούχοι, θα λάβουν τα κοινωνικά επιδόματα. Για τις αιτήσεις υπολογίζονται οι φορολογικές δηλώσεις του 2013 και όχι του 2014. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση των πολιτών έχει χειροτερεύσει σημαντικά, οι φορολογικές δηλώσεις για το 2014 δεν έχουν ακόμα γίνει και η χορήγηση των επιδομάτων, που θα βασιζόταν σε αυτές, θα καθυστερούσε πολύ.

 

Previous post

ΠΑΡΑΤΑΙΡΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Next post

«ΔΕΝ ΛΕΜΕ "ΟΧΙ" ΑΠΟ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ»

admin