Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, δεν άλλαξαν απλώς πολλά: άνοιξε ο ασκός του Αιόλου! Η νέα εποχή, οι νέες κοινωνικές συνθήκες αναζητούν την έκφρασή τους στον πολιτικό λόγο, στη δημοσιογραφία και την αισθητική (μια σύνθεση των αντιλήψεων του ξεπερασμένου πια life style, από το οποίο μπορούμε να δανειστούμε την αισθητική του, το lay out, τη μορφή, το περιτύλιγμα, και μιας σύγχρονης αντίληψης της δημοσιογραφίας και του πολιτικού κειμένου).

 • Από την αγορά είναι προφανές πως λείπει ένα portal ρεαλισμού με ανατρεπτικές και ριζοσπαστικές ιδέες που να ανακλά όμως στις σημερινές ανησυχίες. Ένα μέσον το οποίο μπορεί να απευθύνεται στον  κόσμο που αναζητά το διαφορετικό από την καθημερινή νοοτροπία έως την αισθητική, που μπορεί να απαντά στα ερωτήματα του «γιατί», αλλά κυρίως να διασαφηνίζει το «πώς» θα φτάσουμε στο «μετά». 

Επισημάνσεις 

 • Η ύπαρξη ενός Μέσου που έχει τη δυνατότητα να πιάσει τον σφυγμό της νέας εποχής, που μπορεί να αντιληφθεί, να ενθαρρύνει και να ερμηνεύσει νέες καταστάσεις, προβάλλει ως απολύτως απαραίτητη, προκειμένου και στον κόσμο των ΜΜΕ να υπάρξει ανάσχεση μιας απαξιωτικής αντίληψης, μεταξύ της κοινής γνώμης, που τείνει να παγιωθεί με ανυπολόγιστες συνέπειες. Και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία πραγματοποιείται μια αληθινή «επανάσταση» στα ΜΜΕ με την ψηφιακή τηλεόραση και την ανάπτυξη του internet (blogs, Facebook, Twitter, Amazon, All my Faves, My Space, Delicious κ.λπ.).
 • To portal εκτός από το να αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες και να προβάλλει τις απόψεις που δεν βρίσκουν θέση στα «επίσημα» ΜΜΕ, πρέπει να έχει τη δική του φιλοσοφία (π.χ. να επιδιώκει να διαμορφώσει πολιτική συνείδηση και παιδεία άρρηκτα δεμένη με μια ξεχωριστή καλλιέργεια). Ο αναγνώστης πρέπει να νιώσει πως το διαδικτυακό αυτό Μέσον δεν είναι απλώς ένα «ξερό» ενημερωτικό μέσον, αλλά και πως προωθεί μια νέα πολιτική, κοινωνική, ηθική αντίληψη, πως φαντάζεται κάπως αλλιώς την υπό διαμόρφωση νέα κοινωνία, πως διαπνέεται από τις σύγχρονες τάσεις σε όλα τα επίπεδα αλλά και από τις «ιδέες» του μέλλοντος.
 • Το νέο μέσον θα πρέπει να προωθεί την ιδέα της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, ένα νέο δηλαδή κοινωνικό μοντέλο στη θέση του καταναλωτικού, που «ξεφούσκωσε», μαζί με όλο αυτό που ονομάσαμε «Μεταπολίτευση» και μεταπολιτευτικό κλίμα.
 • Πρέπει να κοιτάζει προς το αύριο, χωρίς τα αγκάθια της παραπολιτικής που καθορίζουν την πολιτική ζωή ή τα γεννά η άσκηση της εξουσίας με μια μικροκομματική αντίληψη των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. 

r-news-of-the-world-huge

Η ανάγκη ενός νέου εντύπου

Η καταγραφή αδιεξόδων, η γραφειοκρατική αντίληψη της πολιτικής και η διαπλοκή επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, που κινείται στα επίπεδα μιας ξεπερασμένης εποχής, παρέχει νέες δυνατότητες.

Παράλληλα, η ανάγκη οι δραστηριότητες στο εσωτερικό της χώρας να συμβαδίζουν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές τάσεις, αποτελεί αληθινή πρόκληση, αφού απαιτεί να καταβάλλουμε νέες προσπάθειες επικεντρωμένες σε συγκεκριμένους στόχους και απαλλαγμένες από παλαιότερες βεβαιότητες.

Στόχος ενός νέου Μέσου είναι να αποτυπώσει το κλίμα της εποχής με την πλήρη απαξίωση της πολιτικής ζωής και των πολιτικών, την απαισιοδοξία, τον φόβο και την ανασφάλεια. Με την οργή για τη διαπλοκή, τη διαφθορά που αγγίζει όλες τις πλευρές της καθημερινότητας, τις άθλιες πελατειακές σχέσεις.

Η αξιοκρατία, το ευέλικτο και αποδοτικό κράτος, η διαφάνεια, η κοινωνική δικαιοσύνη, το κράτος πρόνοιας, η έλλειψη διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων, δεν μπορούν παρά να αποτελούν μια εξαιρετική μαγιά, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, σύγχρονο, δυναμικό portal μιας άλλης αντίληψης, που ασφαλώς θα έχει προοπτική.     

Περιεχόμενο – Θεματολογία 

 • To site θα καταπιάνεται με όλο το φάσμα της θεματολογίας, με την πολιτική, την οικονομία, τη διπλωματία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, τον έρωτα και το σεξ, επειδή «η ζωή δεν τεμαχίζεται»: «Διαπνέεται» από μια συνεκτική ματιά, αφού η κοσμοαντίληψη του καθενός μας είναι ενιαία. Το πολιτικό είναι και προσωπικό και το αντίθετο.

Πολιτική, οικονομία, διπλωματία, κοινωνία, πολιτισμός, σχέσεις, έρωτας,  σεξ, επειδή η ζωή δεν τεμαχίζεται…

 • To site θα πηγαίνει «κόντρα» στους καιρούς και την παλαιοκομματική νοοτροπία. Θα αγκαλιάζει το καινούργιο, το φρέσκο, εκείνο που επιζητεί την εδώ και τώρα αλλαγή, όχι μόνο της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής αλλά και της νοοτροπίας, αυτής που βύθισε μια ολόκληρη χώρα στην ανυποληψία.
 • Τα σύγχρονα ΜΜΕ πρέπει όχι μόνο να διαπνέονται από τις σύγχρονες τάσεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά και από τις «ιδέες» του μέλλοντος. Πρέπει να κοιτάζουν προς το αύριο.
 • Να παραθέτει καινοτόμες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, να αναλύει την πολυσύνθετη σημερινή πραγματικότητα, με την παγκοσμιοποίηση να καθορίζει το εθνικό ή το διπλωματικό παιχνίδι.
 • Ένα σύγχρονο Μέσον οφείλει να παράγει πολιτική, να παρεμβαίνει, να στηρίζει αλλά και να στηλιτεύει όσα θεωρεί πως δεν ευνοούν την προώθηση αυτών που συντελούν στην πρόοδο της χώρας.
 • Να ξεφεύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της επικαιρότητας και να ρίχνει το βάρος του στην ερμηνεία και τον σχολιασμό.
 • Ως παρεμβατικό Μέσον να ανοίγει κύκλους θεμάτων.
 • Να παραμένει ανοιχτό στις νέες ιδέες και όσα προάγουν την αλλαγή μια νοοτροπίας που μας βύθισε στο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τέλμα.
 • Να συνταιριάζει την ιδεολογία και φιλοσοφία με τον ρεαλισμό και να αναδεικνύει ό,τι αγνοούσε για δεκαετίες: την επιχειρηματικότητα, την ευελιξία, την ποιότητα, την αισθητική, τον λιγότερο κρατισμό, τις αντιφάσεις κάποιων διεκδικήσεων, την αξιοκρατία, την ιδιωτικοποίηση αν και όποτε απαιτείται προς όφελος του κόσμου της εργασίας.     

No Comment

Leave a reply