ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣΒΙΒΛΙΟΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ THE RED BOOKΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

ΤΟ ΡΟΚΕ ΤΗΣ ΛΥΤΡΩΣΗΣ

O Βασίλης, όπως τον γνώρισα, μιλάει με ιστορίες. Η πολύχρονη «θητεία» του στο camping της Πλάκας μας έδωσε την αφορμή. Κολλημένη στη λέξη Μίμης ξεκόλλησα αμέσως αρχίζοντας να μιλάμε. Η κουβέντα μαζί του είναι σαν αλγεβρική εξίσωση γεμάτη αγκύλες και παρενθέσεις. Το μυαλό του, ένας τεράστιος πλούτος από πρόσωπα, αφηγήσεις, ρόλοι, γνωριμίες, με σημαντικούς ανθρώπους.

 

Η συγγένεια με λαμπερά ονόματα της τέχνης (Μ.Τραϊφόρος και Σ.Βέμπο) φέρουν πολύτιμο βάρος επάνω του και ο ίδιος μετουσιώνει τη μνήμη και την παρακαταθήκη τους σε λόγο και έργα. Ο Βασίλης Τραϊφόρος γράφει αλλά όχι μόνο.

Αγαπά από παιδί και  το θέατρο. Τώρα πλέον που του δίνεται περισσότερος χρόνος να στραφεί στο παλκοσένικο, γράφει, παίζει και σκηνοθετεί και με δικά του σενάρια.

 

Το τελευταίο του βιβλίο ονομάζεται ΤΟ ΡΟΚΕ ΤΗΣ ΛΥΤΡΩΣΗΣ και βγήκε αυτήν τη χρονιά από τις εκδόσεις ΚΟΜΗΝΟΣ . Πρόκειται για ένα αφήγημα με καλή δυνατή που σε βάζει στην πολιτική και κοινωνική ζωή της μεθορίου, εκεί που τα βουνά χωρίζουν τα κράτη…

Το θέμα του τελευταίου του βιβλίου

Στο κατάφυτο Μπέλες, ανάμεσα στα χωριά άνω Πορόϊα και Νεοχώρι, στο βυζαντινό μοναστήρι, σκαρφαλωμένο επάνω σ’ έναν τεράστιο βράχο στην άκρη μιας χαράδρας, κρύβονται ένοχα μυστικά. Η ασκητική μορφή του Αγάπιου πρωτοστατεί στη φιλοξενία ενός νεαρού ζευγαριού φοιτητών, όμως δεν τους λέει όλη την αλήθεια. Τι σχέση έχει άραγε με τον ποιητή της ψυχής Λίβα, που τόσο λατρεύουν, αλλά και τι κρύβει τόσο επιμελώς στη σκήτη του; Γιατί τον φθονεί ο Προκόπιος και μέχρι πού μπορεί να φτάσει το μίσος του για τον μοναχό «αδελφό του»; Ποιος είναι ο συγγραφέας των αποκαλυπτικών επιστολών που καταφτάνουν στο μοναστήρι και εξεγείρουν συνειδήσεις; Στο σκάκι, το «ροκέ» είναι η μοναδική κίνηση με την οποία ο παίκτης μπορεί να κινήσει ταυτόχρονα δύο πιόνια. Και φαίνεται να το γνωρίζουν καλά όσοι εμπλέκονται σε αυτό το μυθιστόρημα, στο οποίο ανταγωνίζονται η φαντασία, που διεκδικεί την αλήθεια της ζωής, με την πραγματικότητα που επιζητεί τον πλέον περίπλοκο μύθο. Η ιστορία μοιάζει μ’ ένα όνειρο που διηγείται κάποιος. Ο ποιητικός, ο φιλοσοφικός συμβολισμός είναι μύηση στα κοινά μυστήρια της ζωής και όχι η απόκρυψη των μυστικών της.

 

Eικόνα athens24.gr

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ γεννήθηκε στον Πειραιά στις 14 Φεβρουαρίου 1952 και μεγάλωσε κοντά στο χώρο της υποκριτικής τέχνης, αφού είχε την τύχη να έχει θείους τον Μίμη Τραϊφόρο και τη Σοφία Βέμπο. Σπούδασε Οικονομικά και εργάστηκε στην Τράπεζα Αττικής . Παρακολούθησε την Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και πολλά σεμινάρια υποκριτικής, Ανθρωπίνων Σχέσεων, Ορθοφωνίας, Κινησιολογίας, Ιστορίας Θεάτρου και Φιλοσοφίας. Διετέλεσε 12 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος, υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού. Συμμετέχει εδώ και 35 χρόνια σε πολλούς θεατρικούς θιάσους και έχει κάνει κινηματογράφο και τηλεόραση, («Έλα στη θέση μου», «Άγριες μέλισσες -Ρόλος «Σταματέλος’»» κ.α.). Έχω γράψει το βιογραφικό βιβλίο «Μίμης Τραϊφόρος-Σοφία Βέμπο της Ελλάδος παιδιά», εκδόσεις ΑΛΚΥΩΝ 2013. Βιβλίο που τον ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα δίνοντας και μουσικό θεατρικές εκδηλώσεις με θέμα την ζωή και την προσφορά της ΣΟΦΙΑΣ ΒΕΜΠΟ και του ΜΙΜΗ ΤΡΑΪΦΟΡΟΥ καθώς έχει διασκευάσει και θεατρικά έργα του Μ. Τραϊφόρου: «Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια» και «Ο 13ος Θεός». στα έργα του επίσης συγκαταλέγονται: η θεατρική κωμωδία : «Πενηντάρηδες με πάθος», από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ 2018, το μυθιστόρημα: » Το ροκέ της λύτρωσης»  από τις εκδόσεις «ΚΟΜΝΗΝΟΣ» 2021, μία νέα ποιητική συλλογή με αδημοσίευτα ποιήματα του ΜΙΜΗ, δικά μου και των γιών μου, «ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΗΣ», με ποιήματα τριών γενεών . Προς δημοσίευση υπάρχουν θεατρικά του έργα, ποιήματα και τραγούδια. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Μέλος του Διεθνούς κέντρου θεάτρου. Ι.Τ.Ι. Μέλος του Ελληνικού, Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου. Μέλος του Πειραϊκού Συνδέσμου. Μέλος του Ενώσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης. Μέλος του Συλλόγου Συγγραφέων Αργολίδας. Μέλος του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων, «Γ. Λεβιθόπουλος». Μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιώς και νήσων. Διευθυντής Θεατρικής Δομής. Μέλος του International Action Art. «Α.G. Manager Theater Department.»

Previous post

Θα γίνουν φέτος το καλοκαίρι πανηγύρια;

Next post

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΦΕΣΤΙΒΑΛ Άργους – Μυκηνών για το 2021

admin