ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣΑΡΘΡΑΥΓΕΙΑ

ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Γέλιο, χιούμορ, αστεία, πλάκες, όπως και να το πει κανείς είναι μια συνθήκη ευχάριστης επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Ως ένα μεγάλο βαθμό είναι και ένας καλός τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου και την ψυχική σου υγεία.

Το χιούμορ ορίζεται ως μια κατάσταση ευθυμίας του πνεύματος, που κατά κύριο λόγο επιδεικνύεται με ένα χαμόγελο ή γέλιο και λειτουργεί ως απάντηση στα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα. Ο Freud περιέγραψε το γέλιο ως μια πράξη «κάθαρσης» του σώματος η οποία διευκολύνει το άτομο να απαλλαγεί από τα αρνητικά συναισθήματα παρά τις όποιες δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Επίσης, θεωρείται ως ένας μηχανισμός που μπορεί να σταματήσει την επίθεση του άλλου, μειώνοντας τις αρνητικές συναισθηματικές απαντήσεις ή/και τα δυσάρεστα συναισθήματα. Το χιούμορ αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή της ανθρώπινης επικοινωνίας αλλά και μια μορφή κοινωνικής συμπεριφοράς. Αποτελεί διαπροσωπική διαδικασία, η οποία διευκολύνει και προάγει την έκφραση και ανταλλαγή ιδεών, απαιτεί όμως σύνεση, προσοχή και σεβασμό, στις ευαισθησίες και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.

Μέσω του γέλιου μειώνεται το στρες, η ανησυχία, η κατάθλιψη, αλλά επιπλέον αυξάνεται η ανοχή στον πόνο, αυξάνεται ο αυτοσεβασμός, επιλύονται ευκολότερα τα προβλήματα, βελτιώνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις, εγκαθιδρύεται το ομαδικό πνεύμα και επιπλέον βελτιώνεται η μνήμη.

Το χιούμορ έχει αποδειχθεί πως έχει ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην σωματική όσο και την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τα στοιχεία του οφέλους για τον οργανισμό μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Το χαμόγελο μειώνει το στρες, την ανησυχία και την ένταση και εξουδετερώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

  • Αυξάνει τη διάθεση, την αυτοεκτίμηση, την ελπίδα, την ενέργεια και το σφρίγος
  • Ενισχύει τη μνήμη, τη δημιουργική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων
  • Βελτιώνει τη διαντίδραση, τις σχέσεις και την εγγύτητα
  • Αυξάνει τη φιλικότητα, την αλληλοβοήθεια, βοηθάει στο χτίσιμο της ταυτότητας της ομάδας, στην αλληλεγγύη και τη συνεκτικότητα
  • Προωθεί την ευζωία
  • Βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τη φροντίδα των ασθενών
  • Εντείνει το κέφι και είναι μεταδοτικό

 

Σύμφωνα με τον Nicolas Chamfort, 1740-1794, Γάλλο συγγραφέα:

«Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε».

Σύνταξη άρθρου: Φουσκετάκη Σοφία: Ψυχολόγος

Πηγή: (Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία) /Π.Ε.Σ.Ο.Ψ.Υ., https://sopsi.iatronet.gr/page.asp?pid=99

 

Το Γέλιο: δοκίμιο για τη σημασία του κωμικού (Le Rireessai sur le signification du comique 1900)

Τι είναι το γέλιο αναρωτιέται ο Bergson; Ποιος είναι ο σκοπός που επιτελεί; Τι μας κάνει να γελάμε; Κάτω από ποιες συνθήκες προκαλείται τα γέλιο; Τι είναι αστείο;

 

Σύμφωνα με τον Bergson, η αιτία του γέλιου είναι ένας αυτοματισμός, μια ορισμένη «ακαμψία» που μοιάζει να χαρακτηρίζει την εμφάνιση ή το χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

 

 

Previous post

Το Μοναστήρι τ' Αναπλιού

Next post

Σάκκαρη για φιναλίστ

admin