WINE TOURΠΡΟΣΩΠΑ

Κυριάκος Κορωνιώτης, Οινοποιός

Eminent Front Project

Στην αμπελο-οινική ζώνη Νεμέας περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο χωριά της Κορινθίας,  σε αυτήν ανήκει όμως και η βορειοανατολική Αργολίδα με χωριά της Γυμνό και Μαλανδρένι αλλά και το Αργος. Σε αυτά παράγεται η γηγενής ποικιλία Αγιωργίτικο και τα οινοποιήματα θα ονομάσουν το επώνυμο κρασί Νεμέας ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ.

Επισκεφτήκαμε το «οινοποιείο Κορωνιώτης» που εδρεύει στο Πανόραμα Άργους και γνωρίσαμε πολλά για τον κόσμο του κρασιού που παραμένει πάντα υπέροχος. Ο Κυριάκος βοηθά  πάντα στην εκμάθηση. κάθε φορά που τον ακούω να μιλά πιστεύω όλο και περισσότερο ότι όντως, θα ήταν άριστος σαν δάσκαλος!

Είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε εκλεκτούς premium οίνους όπως επίσης να γνωρίσουμε τον ευγενικό οινοποιό Κυριάκο Κορωνιώτη. Αν σας βγάλει ο δρόμος σας στην Αργολίδα θα χαρείτε σίγουρα την ξενάγηση καθώς και την γευσιγνωσία από φιάλες για τις οποίες θα σας εκμυστηρευτεί πολλά οινολογικά μυστικά ο ίδιος ο δημιουργός τους.

Ποιος είναι

Ο Κυριάκος ξεκίνησε από την γενέτειρά του το Άργος, σπούδασε στην Αγγλία και την Ολλανδία Χημεία και Οινολογία και το 1990 με την επιστροφή του, αποκτά μαζί με το Αγροδιατροφικό κέντρο και τους πρώτους αμπελώνες στις Μυκήνες και στο Πανόραμα Άργους. Μέχρι να ιδρύσει τον ξεχωριστό χώρο, όπου θα στεγάσει την αγάπη του για το κρασί, θα περάσουν χρόνια και αισίως το 1999 το όνειρο πραγματοποιείται.

Η φιλοσοφία που πρεσβεύει για την οινοποίηση αποτυπώνεται στην κουλτούρα του ως άνθρωπο.

Το κρασί βγαίνει από το αμπέλι, το terroir. Η ποιότητα στον αμπελώνα προσδίδει το  δυναμικό στοιχείο στη δομή και την ποιότητα κατ’ επέκταση του οίνου.

Ο χαρακτήρας του ως άνθρωπος, οι σπουδές οινολογίας και η παραμονή του για κάποια χρόνια στο εξωτερικό, τον εφοδίασαν με στοχασμό αλλά και με ιδιαίτερη γνώση για την ευρωπαϊκή και όχι μόνο αγoρά του δημοφιλούς κρασιού.

-Οι Ευρωπαίοι αλήθεια πίνουν; Ήταν η πρώτη ερώτηση που του κάναμε.

-Πολύ.

-Όσο οι έλληνες;

Το ίδιο μπορεί.

-Παράγουν περισσότερο οι γνωστές οινοπαραγωγές ευρωπαϊκές χώρες;

Και οι έλληνες μπορεί να παράγουν περισσότερο από ότι νομίζουμε, αλλά είναι μεγάλο μέρος αδήλωτο. Η χωρική οινοποίηση καλά κρατεί ακόμα.

-Τι αγαπούν περισσότερο οι Έλληνες και τι οι ξένοι;

Ανάλογα την εποχή. Αυτή την περίοδο ερυθρά. Το καλοκαίρι έχουμε τα summer wine ενώ το πασπαρτού όλων θεωρείται το Ροζέ.

-Ας δοκιμάσουμε το Ροζέ από Μοσχοφίλερο κι όχι από Αγιωργίτικο όπως θα το περίμενε κανείς.

Ναι, το ήξερα. Ήμουν διαβασμένη πριν πάω.

-Είναι από ποικιλία ερυθρή που δίνει καλό λευκό κρασί και οι αμπελώνες βρίσκονται στη Μαντινεία Αρκαδίας, στα 650μ. υψόμετρο.

-Summer wine λοιπόν. Το δικό σας ποιο είναι;

-Η Μalvasia, από την ομώνυμη ποικιλία την οποία βλέπεται τριγύρω από το οινοποιείο. Από τότε που άρχισε να παράγεται εκτός της Λακωνικής Μονεμβασιάς, από το 2014 συγκεκριμένα, θεωρείται ένα αγαπημένο κρασί στα λευκά. Αλλά και το 1300BC του Μυκηναϊκού κόσμου, αφού το αμπέλι με ΑΣΎΡΤΙΚΟ είναι έξω από τα τείχη των Μυκηνών, παράγει ένα δυνατό κρασί με νότες νησιώτικες στη φιάλη. Αλήθεια να το ξέρετε το καλύτερο Ασύρτικο σε λίγα χρόνια θα βγαίνει από την Πελοπόννησο;

-Ταιριάζει στα εδάφη της

-Απόλυτα.

-Γιατί επιμένετε στο μονοποικιλιακό κρασί;

-Γιατί μόνο το 100% από ένα είδος αυστηρά μπορεί να αποδώσει αντιπροσωπευτικά την ποικιλία, ώστε να πεις, αυτό είναι ένα «καλό κρασί».

-Όντως (συμπληρώνουμε κι εμείς), τα blend δεν πετυχαίνουν πάντα. Και που φτιάχνετε λοιπόν το καλό κρασί;

-Που αλλού, στο χωράφι. Το Terroir περιλαμβάνει τα στοιχεία εκείνα που θα καθορίσουν και την ποιότητα στη φιάλη. Με αυτή την φιλοσοφία φυτέψαμε ένα νέο αμπελώνα στο αμπελοτόπι της ορεινής Αιγιαλείας που θεωρώ πως είναι ένα από τα ιδανικός τόπος για να φτιάξεις καλό κρασί. Η γνωστή οινολόγος Σταυρούλα Κουράκου που έχει αναδείξει αμπελώνες και έχει πει τόσα για τη Νεμέα, λέει πως είναι ένας ιδανικός τόπος για αμπέλι η Αιγιαλεία.

-Σαν τη Νεμέα;

-Θα έλεγα ότι ενώ δεν είναι τόσο παραγωγική, τα άσπρα χώματα και το κλίμα της ορεινής Αιγιαλείας, όταν μάλιστα το Παναχαϊκό όρος δεν αφήνει τους νοτιάδες να μαραζώσουν το αμπέλι, ναι είναι .

Όσον αφορά τώρα το Eminent Front Project  όπως χαρακτηριστικά το ονομάζω, καλλιεργείται στα 1000μ. υψόμετρο και παρότι έρχεται πιο πρώιμα δίνει υπέροχα Merlot και Syrah (απαιτητικά και τα δυο σταφύλια για κρασί).

 

Αμπελώνες

Στον αμπελώνα που περιβάλει το οινοποιείο καλλιεργείται και η αρωματική Malvasia. Αφού άφησε ιστορία στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και στην Κρήτη όωπς και στο εξωτερικό,  δοκιμάστηκε από τον Κορωνιώτη για να δει τελικά ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και στο Άργος.

Στους αμπελώνες πέριξ των ιστορικών ανακτόρων στις Μυκήνες, ωριμάζει το σταφύλι που είναι γνωστό στη Σαντορίνη, αλλά εδώ θα βαπτιστεί με την ημερομηνία της άνθησης του Μυκηναικού κόσμου: 1.300π.Χ.

Στην ορεινή Αιγιαλεία, σε έναν αμπελώνα με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη παράγονται Syrah και Merlot ( Terroir Εminent front Merlot & Syrah).

Στην εξίσου μεγάλη και σημαντική αμπελουργική Μαντινεία στην Αρκαδία και σε υψόμετρο 650 μέτρων, αμπελώνες του θα δώσουν λευκό και Ροζέ από την γηγενή επίσης ποικιλία Μοσχοφίλερο.

Οίνοι

Εδώ και χρόνια το οινοποιείο παράγει σταθερά τις γνωστές στους Έλληνες και ξένους οινόφιλους αυθεντικές μονοποικιλιακές φιάλες.

Την λευκή Malvasia Aromatica, από 100% Μalvasia

Το λευκό 1300 B.C., από 100% Ασύρτικο

Τον ερυθρό ΝΕΜΕΑ, από 100% ΠΟΠ Αγιωργίτικο

Τον ερυθρό Argus, από 100% Syrah

Το λευκό Filion, από 100% Μοσχοφίλερο

Το ροζέ Roz Reve , από 100% Μοσχοφίλερο

Toν ερυθρό Merlot , από 100% Merlot

 

Ετικέτες του οινοποιείου περιλαμβάνονται σε wine list πολλών εστιατορίων ανά την υφήλιο και προτείνονται από γευσιγνώστες σε γαστρονομικά ταιριάσματα κρασιού –φαγητού.

 

Ένα welcome από την εξίσου ευγενική και καλοσυνάτη κα Γιούλα θα σας εισάγει ήσυχα στον χώρο παραγωγής και στο κελάρι. Μέσα εκεί, στα γαλλικά δρύινα βαρέλια κρύβονται μερικά οινολογικά μυστικά του καλού κρασιού. Στα σκοτεινά παλαιώνουν ερυθροί οίνοι ενώ σε κάποια φωτεινά μέρη είναι που βραβεύονται. Θα έχετε πάντως την ευκαιρία ερχόμενοι να βάλετε οι ίδιοι στη φιάλη σας την ετικέτα του οινοποιείου.

Η κα Γιούλα  θα σας προτείνει και μερικούς γευστικούς συνδυασμούς για να ταιριάξετε τα κρασιά του οινοποιείου. Εμπιστευτείτε την!

Tips για το δρόμο

Πλησίον αρχαιολογικών χώρων, Μυκήνες και Άργος.

Γηγενείς ποικιλίες οινοστάφυλλων

Επισκέψιμο οινοποιείο – ευγενικές παρουσίες- Προσιτές γευσιγνωσίες

Εύκολη πρόσβαση

Ε.Ο. Κορίνθου –Τρίπολης , παράκαμψη στην Στέρνα προς Άργος

Βραβευμένοι οίνοι

Vintage φιάλες

Συμμετοχή στον τρύγο.

______________________________________________________

https://www.facebook.com/koroniotiswinery/

 

Πανόραμα – 212 00, Άργος
27511 02416
www.koroniotiswinery.gr
koroniotisk@gmail.com

 

Koroniotis Estate Winery is a family-owned boutique winery that produces limited quantities of quality wine for the enjoyment of the discerning wine drinker. The winery is located in the N.E. Peloponnese in Panorama Argos.

Φωτογραφίες μας παραχώρησε ο φωτογράφος Ηλίας Πολυχρονόπουλος.

 

Previous post

Όχι άλλο αίμα

Next post

Επίδαυρος 2021: Πρόγραμμα παραστάσεων

admin