ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΝ ΠΛΩ

Το βιβλίο «Η Οδύσσεια της κρίσης – Η Αριστερά εν πλω» είναι ένα χρονικό της κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα τη δεκαετία 2009-2019, φθάνοντας μέχρι την κρίση του κορωναϊού στους πρώτους μήνες του 2020.

Περιέχει πέντε κεφάλαια, όπου μέσα από άρθρα, τοποθετήσεις, αναλύσεις και  ποιήματα, μας θυμίζει τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος που οδήγησαν στην κρίση, την παρακμή, τη διαφθορά, τη σήψη και παράλληλα καταγράφει το ζοφερό κλίμα της εποχής των μνημονίων…

Την ανεργία, τη βία, τα χαράτσια, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τις αυτοκτονίες, την παιδική θνησιμότητα, το μίσος και το ρατσισμό, το αυγό του φιδιού που έσπασε και σήκωσε κεφάλι ξανά.

Αλλά και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας, την αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους, την αντίσταση, το κίνημα των πλατειών, την πολιτική αλλαγή το 2015 από ένα μικρό κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που κλήθηκε από τον ελληνικό λαό να διαχειριστεί μέσα από εκβιασμούς δανειστών, φίλων και εχθρών δύσκολες καταστάσεις και παθογένειες χρόνων.

Μέσα από ένα ταξίδι τεσσεράμισι χρόνων με μάχες, νίκες, ήττες, εκβιασμούς, λάθη, υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, στήριξη της κοινωνίας για να σταθεί όρθια, προσφυγικές κρίσεις και ανελέητο πόλεμο της διαπλοκής, κατάφερε η χώρα να βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία και το καράβι να φτάσει στην Ιθάκη!

Καινούριο ταξίδι, όμως, ξεκινά με την Αριστερά εν πλω να ανασυγκροτείται, να αναδιαμορφώνεται, να μεγαλώνει, διεκδικώντας τη δεύτερη φορά, την επιστροφή μιας πλειοψηφικής Προοδευτικής Συμμαχίας, που θα δώσει όραμα και προοπτική στην κοινωνία. Απέναντι σε μια ανάλγητη και εκδικητική νεοδεξιά, που από τον Ιούλιο του 2019, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα που την ανέδειξαν, στήνει με σχέδιο ένα ιδιότυπο βαλκανικό νεοφιλελεύθερο κράτος με εργασιακό μεσαίωνα, ελεγχόμενη ενημέρωση, αδιαφάνεια στη διαχείριση δημόσιων πόρων και εκχώρηση πλουτοπαραγωγικών πηγών σε ιδιώτες.

Τα κείμενα που περιέχονται στο βιβλίο αποτελούν ως επί το πλείστον αρθρογραφία του συγγραφέα στην ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς «Αυγή», περιφερειακές εφημερίδες, περιοδικά και στους ηλεκτρονικούς ιστότοπους «Left.gr», «Ecoleft.gr», «Tvxs.gr» και «Ανοιχτό Παράθυρο».

Ανδρέας Πιλάλης

Η Οδύσσεια της κρίσης, η Αριστερά εν πλω

Αθήνα: Εκδόσεις Κομνηνός, 2020

249 σελ. 14Χ21

ISBN 978-618-5430-13-9

€ 15,00

 

Previous post

ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΦΙΓΟΥΡΑ

Next post

ΜΙΚΡΕΣ ΠΛΑΝΕΣ

admin