ΕΝ ΤΟΥΤΩ... ΝΙΚΟ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΗΧΟ ΣΟΥ

Τι σημαίνει αλήθεια διαφορετικότητα; Όταν λέμε αυτός ο άνθρωπος, αυτό το παιδί είναι διαφορετικό τι σημαίνει;

Πως συμπεριφέρεται με τρόπο διαφορετικό από εκείνον των άλλων.

Πέρα όμως από τους γενικούς κανόνες συμπεριφοράς που έχουν θεσπιστεί για την ομαλή λειτουργία μιας μικρής ή μεγάλης κοινωνίας, όλοι μας έχουμε εντελώς δικά μας, προσωπικά χαρακτηριστικά.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Η βασική μάχη στα νιάτα, έγραφε ο Έλιουμ, είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη να είσαι μέλος ομάδας και στην ανάγκης να φαίνεσαι μοναδικός και ανεπανάληπτος.

Δεν είναι όμως μόνο η συμπεριφορά αλλά και ο τρόπος που μιλά ένας άνθρωπος, οι απόψεις που εκφράζει.

Αγαπάω τους ανθρώπους που λένε ελεύθερα αυτό που σκέφτονται… φτάνει να σκέφτονται τα ίδια με μένα.

Εάν κάποιος σκέφτεται αλλιώς αυτό δεν με προσβάλλει, αντίθετα με εμπλουτίζει. Δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον ν’ ακούσεις τον ήχο σου, έγραφε ο Γάλλος συγγραφέας Σεντ Εξιπερί.

Είναι όμως και η εμφάνισή σου που μπορεί να ξενίζει…

Κατά τον ΈμπνερΈσεμπαχ, έχεις το δικαίωμα να σκέφτεσαι διαφορετικά από τους ανθρώπους της εποχής σου, αλλά δεν έχεις δικαίωμα να ντύνεσαι αλλιώτικα.

Αν κάποιος μας μιλά για πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε ή θεωρούμε πως είναι ξένα προς εμάς, πολύ εύκολα, όταν κυρίως δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, τον χαρακτηρίζουμε με εκφράσεις που τον στιγματίζουν, νιώθοντας πως έτσι απομακρύνουμε το κακό.

Είναι τρελός, ανόητος, βλάκας, νευρωτικός, χοντρός, σκελετός, αράπης, πίθηκος, μύωπας, τυφλοπόντικας, κουνιστός, κομπλεξικός, λελέκι, στούμπος…

Γιατί να διαφέρει ο άλλος από εμάς;

Ο μεγάλος δάσκαλος της αυτογνωσίας Όσσο έλεγε ότι η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο.

Αλλά δεν μας ενοχλούν μόνο αυτοί που διαφέρουν στην εμφάνιση, στα ρούχα, το χρώμα ή τη συμπεριφορά, αλλά ακόμη κι αυτοί που ξεχωρίζουν, επειδή έτυχε να είναι πιο ευφυείς.

Η ανθρώπινη φύση μισεί καθετί που υπερέχει, έγραφε ο Θουκυδίδης

Previous post

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

Next post

Ο ΤΖΟΝΙ ΞΥΠΝΗΣΕ", ΜΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ

freesocial