ΑΡΘΡΑΕΝ ΤΟΥΤΩ... ΝΙΚΟΖΗΣΤΕ ΚΟΝΤΑ, ΖΗΣΤΕ ΚΑΛΑ

ΦΙΛΙΑ: Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ο άνθρωπος και οι σχέσεις του. Ο μοναχικός άνθρωπος και το άνοιγμά του στους άλλους. Το άνοιγμα γίνεται στην κοινότητα. Για την κοινότητα της εκκλησία μιλάει ο χριστιανισμός, για τη σοσιαλιστική κοινότητα ο Αριστερός.

Για ασφάλεια και στασιμότητα μιλάει ο συντηρητικός. Για άνοιγμα και εξέλιξη μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνία ο προοδευτικός.

Είναι σημαντικά δύο σημεία για τη φιλία.

Το πρώτο αφορά τον εγκλωβισμό κάποιου στην εποχή του (οικονομική και κοινωνική κρίση) και τον «εσωτερικό» του κόσμο, τις αντιλήψεις του για τη ζωή, τις πεποιθήσεις του.

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι περιχαρακωμένος και θωρακισμένος, αλλοτριωμένος άνθρωπος και θεωρεί τον «έξω κόσμο» ως κάτι εξαιρετικά ξένο και εχθρικό.

Το δεύτερο αφορά τις σχέσεις που διαμορφώνει, που διασφαλίζουν την αίσθηση ασφάλειας την οποία επιδιώκει αδιάλειπτα. Σχέσεις που δεν θέτουν υπό «απειλή» την οροθέτησή του και τέτοιου είδους σχέσεις στηρίζονται στα «κοινά» που έχουν με τους άλλους: στο κοινό αίμα της οικογένειας, την κοινή ιδεολογία, στην κοινή καταγωγή, στον κοινό πολιτισμό, τα κοινά γονίδια της φυλής, τα κοινά ενδιαφέροντα.

Η φιλία ως φυγόκεντρος κίνηση προς αυτό που βρίσκεται έξω από εμάς, είναι ο τρόπος που έχουμε ώστε να αμυνθούμε στην κατασκευή ενός απόλυτου, εντοιχισμένου, εύθραυστου και συναισθηματικά διαχειρίσιμου, με διάφορες «τεχνικές» ψυχαναγκαστικές, που μας καθιστούν συστηματικά υποκείμενα ψυχοσυναισθηματικής διαχείρισης από όσους επενδύουν πάνω στους φόβους και την ανασφάλεια.

Η φιλία μπορεί να επιτελεί το άνοιγμα του εαυτού, να θαμπώνει τα σύνορα που τον ορίζουν, να ανοίγει διαύλους επικοινωνίας.

Όμως, ποιος δημιούργησε τον περιχαρακωμένο-αλλοτριωμένο άνθρωπο που αναζητά την πλήρη ασφάλεια και υποστηρίζει τα καθιερωμένα;

Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη θέτει τα πάντα υπό το πρίσμα του συμφέροντος οικονομικού, κοινωνικού ή σεξουαλικού.

Θεωρεί πως το άνοιγμα στο διαφορετικό και στο άγνωστο βάζει σε κίνδυνο την ψυχική ηρεμία του ανθρώπου.

Έτσι, λέει ναι και πιάνεται απεγνωσμένα από την οικογένεια και τις παγιωμένες σχέσεις.

Λέει όχι στους αρνητικούς ανθρώπους.

Ποιους θεωρούμε άραγε αρνητικούς ανθρώπους; («Τον έκοψα γιατί μου ρουφούσε ενέργεια».)

  • Τον άνεργο;
  • Τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας;
  • Αυτόν που δεν έχει σχέση;
  • Αυτόν που δεν έχει χρήματα;

Ο νεοφιλελευθερισμός βάλλει συστηματικά ενάντια στην φιλία, μετατρέποντάς τη σε στρατηγική μάρκετινγκ, κλειστή σχέση όχι «κίνηση» που μπορεί να «εξελίξει».

Ο Todd May (αναρχικός) ισχυρίζεται πως η φιλία στην εποχή μας διαμορφώνεται στη βάση του καταναλωτή και του επιχειρηματία. Έτσι, στον βαθμό που λειτουργούμε ως «καταναλωτές», οι φίλοι μετατρέπονται σε προϊόν για κατανάλωση ευχαρίστησης, ενώ στο βαθμό που λειτουργούμε ως «επιχειρηματίες», οι φίλοι εντάσσονται μέσα σε ισολογισμούς κόστους-οφέλους και διατηρούνται στον βαθμό που μας είναι ή θα μας είναι χρήσιμοι.

Ο Esposito μιλά για τον άνθρωπο που είναι περιτοιχισμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένει απομονωμένος και, κατά συνέπεια, απαλλαγμένος από τον μεγάλο φόβο προς, την υποχρέωση απώλειας της προσωπικότητας, που απειλεί την ταυτότητά του, εκθέτοντάς τον στη μολυσματική σχέση με τους άλλους. 

Αυτή η άρνηση να μειώσει την απομόνωσή του και να ανοιχθεί σε έναν ευρύτερο κόσμο, τον οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερα πλέγματα-παγίδες:

Οικογενειοκρατία, ρατσισμός, μισογυνισμός, πατριωτισμός, εθνικισμός, φασισμός.

Αρνείται την έννοια της απώλειας, της έλλειψης, της αφαίρεσης.

Ινδιανική κοινωνική ψυχολογία

Ιθαγενείς της Χιλής: Για να είναι κάποιος «αληθινός άνθρωπος», θα πρέπει να σχετίζεται με τη δυνατότητά του να δρα ως αυτόνομο άτομο, κάτι όμως που αναγνωρίζεται από την ικανότητά του να δημιουργεί φιλίες και έτσι να κινείται φυγόκεντρα.

Τι σημαίνει αλήθεια, σύμφωνα με τις ψυχοθεραπευτικές αντιλήψεις των δυτικών κοινωνιών, αυτοπραγμάτωση;

Άρα, και ανάμεσα στα δύο φύλα αυτά τα ίδια κοινά πράγματα αναζητούμε.

Εμπόδιο ο έρωτας και τα στερεότυπα.

  • Οι γυναίκες νιώθουν ή δεν νιώθουν έλξη για έναν άνδρα, κάνουν φιλίες με άνδρες…
  • Οι άνδρες νιώθουν δεν νιώθουν, επιδιώκουν το σεξ…

 

 

 

Previous post

SUPER ΜΑΜΑΔΕΣ VS ΚΟΙΝΕΣ ΘΝΗΤΕΣ

Next post

ΕΙΚΟΣΙ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΥΒΕΛΕΣ

freesocial