ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια προβα-εξοικειωση με τη σκεψη του Αριστοτελη

Ένα ιδιαίτερο τόλμημα, μια αναμέτρηση με τον Αριστοτέλη και την ελληνική φιλοσοφία αποτελεί η παράσταση που «έστησε» ο Μιχάλης Παναγιωτόπουλος με τη βοήθεια του καθηγητή Φιλοσοφίας και δοκιμασμένο πια ηθοποιό Θεοδόση Πελεγρίνη.

Η «Πρόβα με τον Αριστοτέλη» του Θεοδόση Πελεγρίνη είναι μια πρόβα με τη σκέψη ενός μεγάλου Έλληνα κλασικού, η οποία εκτυλίσσεται στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη στα Κάτω Πετράλωνα.

Ο σκηνοθέτης και ο συγγραφέας επιχειρούν να φέρνουν κοντά στο κοινό τον πυρήνα της σκέψης του Αριστοτέλη μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι. Στη διάρκεια της πρόβας ενός θιάσου, ξεκινά μια συζήτηση γύρω από τον Έλληνα φιλόσοφο μέσα από απολύτως κατανοητούς διαλόγους και ένα παιχνίδι εξουσίας και έρωτα ανάμεσα στους δύο νεαρούς ηθοποιούς (Δώρα Χουρσανίδου και Βασίλη Τριανταφύλλου) και τον επί σκηνής σκηνοθέτη (Θεοδόση Πελεγρίνη). Οι απορίες, οι απόψεις για τη φιλοσοφία, οι αντιθέσεις μορφοποιούνται μέσα από τον θεατρικό διάλογο που δίνει μια νέα διάσταση στην απόπειρα προσέγγισής της.

«Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων στον πολιτισμό είναι το θέατρο και η φιλοσοφία» Νίτσε. Και μέσω αυτών η ζωή αποκτά το αληθινό της νόημα. Δύο παράμετροι που προσεγγίζονται παράλληλα μέσα από μια θεατρική παράσταση που πρέπει να διασώσει τον λόγο μέσα από μια θεατρική φόρμα.

ΦΩΤΟ-3-ΠΡΟΒΑ

Η νέα γυναίκα με τη θηλυκότητα της και την πρόκληση, ο νέος με την τυπικότητα, την υπακοή και την ευγένεια απέναντι σε έναν σκηνοθέτη που με αυταρέσκεια και αλαζονεία ενίοτε προβάλλει την γνώση που διαθέτει δημιουργούν σχέσεις επιβολής –όλοι τους για να αναδείξουν μια καλύτερη εικόνα του εαυτού τους, επιχειρούν να επιβληθούν ο ένας στον άλλο.

Σταθερός και άνετος επί σκηνής ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, εξαιρετική η Δώρα Χουρσανίδου, θαυμάσιος ο Βασίλης Τριανταφύλλου.

«Μια πρόβα με τον Αριστοτέλη»

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παναγιωτόπουλος

Ηθοποιοί: Θεοδόσης Πελεγρίνης,  Δώρα Χουρσανίδου, Βασίλης Τριανταφύλλου

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19:00 μ.μ.

Θέατρο Αλκμήνη

Διεύθυνση: Αλκμήνης 8-12, Αθήνα 118 54

Τηλέφωνο: 21 0342 8650

 

Previous post

ΚΡΑΤΩ ΜΙΑΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Next post

«PARADISE PAPERS»: «ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ»

admin