ΑΙΘΟΥΣΑ 5, ΜΑΝΗΣΑΡΘΡΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΣΕΦΕΡΗ ΩΣ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ

Σε αυτούς τους καιρούς το να δημιουργούνται μικρά στέκια αντίστασης και προβληματισμού, χωρίς πολλές απαιτήσεις χώρου και ανέσεων, αλλά με περίσσευμα καρδιάς και διάθεση προσφοράς, είναι μια παρηγοριά.

της Ιωάννας Ζερβού

Η οδός Μάνης θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένας χώρος ελεύθερων συζητήσεων, όπου ο καθένας θα μπορεί να τοποθετείται ελεύθερα, πάντοτε βέβαια με σεβασμό στους άλλους και στην αλήθεια.

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σ’ ένα αδιέξοδο. Πώς ανοίγουμε μια προοπτική, μια δίοδο για να περάσει το φως;

Να αλλάξει η ψυχολογία μας και κυρίως η ψυχολογία των νέων που φεύγουν από τον τόπο τους, για να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα;

Προβληματισμός λοιπόν.

Πού οδεύουμε ως χώρα; Μήπως οδεύουμε προς μια Ελλάδα συρρικνωμένη, μια χώρα που θεωρείται ως ένας χώρος και όχι ως ένα αυτόνομο και οργανωμένο κράτος; Ένας χώρος , όπου συνωστίζονται μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς και γηγενείς χωρίς ιδιαίτερη κοινωνική συνείδηση;

Για έναν εις βάθος προβληματισμό σ’ αυτά τα καίρια θέματα θα πρέπει να αναφερθούμε και στην ιστορική μας πορεία. Οι αναφορές στο παρελθόν απαιτούνται όχι για να κάνομε ειδικευμένες συζητήσεις και να παριστάνουμε τους δοκησισόφους, αλλά για να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε το παρόν, ώστε να μπορέσουμε να χειριστούμε καλύτερα τη μελλοντική μας πορεία. Η ελληνική διαχρονία όμως, πρέπει να υπόκειται στις σκέψεις μας και στις αναλύσεις του παρόντος. Από την παράδοση θα πάρουμε τα κομμάτια που παραμένουν ζωντανά και ακόμα μας εμπνέουν.

Μπορούμε να σταθούμε σε ιστορικές, αλλά και σύγχρονες μορφές που με τη δράση τους τίμησαν τον ελληνισμό και έδωσαν μια κατεύθυνση στην πορεία μας.

Αυτές τις μέρες πέθανε ένας μεγάλος επιστήμονας και διεθνούς κύρους Έλληνας πανεπιστημιακός. Ένας άνδρας που ίδρυσε Διεθνή Κέντρα Έρευνας στη Μοριακή Βιολογία, όπως και το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο Φώτης Καφάτος.

Μια τόσο λαμπρή μορφή που οι μαθητές του ανά τον κόσμο τον αποκαλούσαν Φάρο, γιατί όχι μόνο στην επιστημονική έρευνα, αλλά και στη διδασκαλία του καθώς και στην διεύθυνση πανεπιστημιακών ινστιτούτων στην Ευρώπη και στην Αμερική, ήταν υπόδειγμα ήθους και αφοσίωσης στην πρόοδο για το καλό της ανθρωπότητας.

Δύο κουβέντες για τέτοιους Έλληνες μπορούμε να λέμε, για να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο με έδρα τους Δελφούς.

Έτσι, λοιπόν, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή τη θέση, και με ποια μέσα πρέπει να αγωνιστούμε για να σταματήσουμε την πτώση και να αρχίσουμε την άνοδο… Ποια είναι η φυσιογνωμία μας στην παγκοσμιοποιημένη σύγχρονη πραγματικότητα;

Να λοιπόν μερικοί προβληματισμοί ως υλικό σκέψης. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένες κυρίαρχες τάσεις εθνομηδενισμού και εθνοαποδόμησης;

Εννοείται μακριά από μας οι εθνικιστικές κορώνες. Άλλωστε, το πρόβλημα του έθνους και της εθνικής συνείδησης, της θέσης μας στον σύγχρονο κόσμο και της ιδιοπροσωπίας του ελληνισμού, έχει απασχολήσει όλους τους μεγάλους μας ποιητές και διανοούμενους στη σύγχρονη Ελλάδα. Από τον καημό της Ρωμιοσύνης του Σεφέρη και των άλλων μεγάλων μας ποιητών ως τη σύγχρονη κατάπτωσή μας μπορούμε να θέσουμε πολλά σχετικά ερωτήματα ως σύγχρονους προβληματισμούς.

Όλα αυτά και πολλά άλλα, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η φιλία (έχει καταπληκτικές σελίδες ο Αριστοτέλης περί φιλίας) η συντροφικότητα, η αλληλοβοήθεια στους καιρούς της κρίσης θα είναι παρόντα στις συναντήσεις μας.

Και κυρίως με ένα ιδιαίτερο ήθος σεβασμού στη διαφορετικότητα και στις διαφορετικές απόψεις. Καθώς και με την καλλιέργεια ενός προσωπικού ύφους του καθενός από μας.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι το στέκι Μάνης θα βρει το ιδιαίτερο στίγμα του και το αξιακό του ύφος.

Previous post

ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΡΑΓΕ ΧΑΘΕΙ;

Next post

ΛΕΞΕΙΣ ΨΥΧΗΣ... ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ

freesocial