ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες «βόμβες» των δανειστών για Grexit

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία θα κάνει πιο εύπεπτο το πακέτο των μέτρων (που θα αναγκαστεί να υιοθετήσει) αναζητεί εντός και εκτός Ελλάδας το οικονομικό επιτελείο ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και τις αρχές Μαρτίου.

Στην παρούσα φάση και για καθαρά εσωτερικούς λόγους το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την πολεμική με το ΔΝΤ για τα μέτρα που υποδεικνύει για φόρους, συντάξεις, εργασιακά και τράπεζες. Μάλιστα θεωρούν θετικό σημάδι την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στο ΔΣ του Ταμείου την περασμένη Δευτέρα αλλά και τη δυσφορία των ευρωπαϊκών θεσμών για το γεγονός ότι η αξιολόγηση της έκθεσης του ΔΝΤ βασίστηκε στα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου και άρα δεν έλαβε καθόλου υπόψη την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της ελληνικής οικονομίας ειδικά για το 2016.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν χθες ότι δεν πέρασε στην έκθεση το γεγονός ότι η Ελλάδα «διέψευσε» για πρώτη φορά την άποψη του ΔΝΤ ότι με τα υφιστάμενα μέτρα η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα γνωρίζει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να δεχθούν η Γερμανία, η Ολλανδία και οι σύμμαχοί τους στο Eurogroup, οι οποίοι επιθυμούν το ΔΝΤ αν όχι με ενεργό συμμετοχή, τουλάχιστον με αναβαθμισμένη σχέση στο ελληνικό πρόγραμμα σε σχέση με τη σημερινή.

Απόδειξη τούτου αποτελεί και η χθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στο ελληνικό πρόγραμμα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσύρει την υποστήριξή του.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στους βουλευτές. «Η απόφαση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο είναι ξεκάθαρη. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσυρθεί, η στήριξη του προγράμματος θα χαθεί», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό Κοινοβούλιο και για την ολλανδική κυβέρνηση», διευκρίνισε. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ήρθε να ακολουθήσει ανάλογες δηλώσεις του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος λέει σε κάθε ευκαιρία ότι χωρίς το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα απλώς δεν υπάρχει.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD και αναφερόμενος στην πιθανότητα «κουρέματος» του χρέους της Ελλάδας τόνισε: «Κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας» και υποστήριξε πως «για να συμβεί κάτι τέτοιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη». Επίσης πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και υπογράμμισε πως το τρέχον πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μόνο αν η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τους κανόνες.
«Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική, γιατί διαφορετικά δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Γερμανός υπουργός

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Previous post

Λαγκάρντ: Οι Έλληνες έκαναν θυσίες, αλλά πρέπει να κάνουν κι άλλες

Next post

ΟΙ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Νίκος Παπανικολάου είναι δημοσιογράφος.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία, την οποία υπηρετεί από το 1983. Ασχολήθηκε με το ελεύθερο, το πολιτιστικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Συνεργάστηκε με πλήθος εφημερίδων και περιοδικών και δούλεψε στην ιδιωτική και κρατική τηλεόραση και την ελληνική ραδιοφωνία.

Διετέλεσε διευθυντής στα πολιτικά περιοδικά «Πολιτικά Θέματα», «Crash», «Politics News» και στα life style «Status» και «Money and life». Ακόμη, υπήρξε διευθυντής της εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας «΄Αποψη» και αρχισυντάκτης ελεύθερου ρεπορτάζ στη «Βραδυνή» και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «News».

Ασχολήθηκε με την επικοινωνία ως διευθυντής στις εταιρίες Free action και U-Turn και το διαδίκτυο δημιουργώντας ιστοσελίδες και σελίδες στα social media.

Διατηρεί τους ιστότοπους www.freesocial.gr, www.atticacoast.gr και www.medisense.gr.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα, από τα οποία το ένα μαζί με τον δημοσιογράφο, πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα. Το μυθιστόρημα «Οι μύθοι του πάθους», το σατιρικό «Γάμος είναι θα περάσει», σειρά δέκα μικρών σατιρικών βιβλίων με τον γενικό τίτλο «Άκου να δεις», ενώ συμμετείχε, μαζί με πανεπιστημιακούς καθηγητές στη δημιουργία της «Σύντομης Ιστορίας της Ελλάδας», που εντάχθηκε στους τόμους της ΔΟΜΗΣ.