ΔΙΕΘΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Οι Έλληνες έκαναν θυσίες, αλλά πρέπει να κάνουν κι άλλες

Ως «απολύτως αναγκαίες» χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» στην Ουάσινγκτον

Από την Ουάσινγκτον, Πέτρος Κασφίκης

Ειδικότερα, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως μέσα από τις δυο τελευταίες εκθέσεις το Ταμείο προσπάθησε να πει με απόλυτη ειλικρίνεια την σκληρή αλήθεια για την Ελλάδα.

«Δεχόμαστε κριτική γι ‘αυτό, περιστασιακά, και στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από αυτά που είπαμε. Αναγνωρίσαμε όμως στις δύο εκθέσεις την τεράστια συλλογική προσπάθεια και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Αλλά επίσης είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη πάγια θέση του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει της φορολογική της βάση προκειμένου να επιτύχει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Επιπλέον, η γενική διευθύντρια τόνισε πως χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό με βασικό στόχο την βελτίωση της βιωσιμότητας του και την πιο στοχευμένη προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Αναγνωρίσαμε τις θυσίες των Ελλήνων. Αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες».

Όσον αφορά την αντίδραση που είχε η ελληνική πλευρά απέναντι στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ, η Γενική Διευθύντρια είπε πως το ΔΝΤ προσπάθησε να αποτυπώσει στις εκθέσεις με ειλικρίνεια την κατάσταση και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος, η κ. Λαγκάρντ είπε πως έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμα περισσότερο περιθώριο βελτίωσης.

Previous post

Καλά εσείς... μη βάλετε εσώρουχα

Next post

Νέες «βόμβες» των δανειστών για Grexit

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Νίκος Παπανικολάου είναι δημοσιογράφος.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία, την οποία υπηρετεί από το 1983. Ασχολήθηκε με το ελεύθερο, το πολιτιστικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Συνεργάστηκε με πλήθος εφημερίδων και περιοδικών και δούλεψε στην ιδιωτική και κρατική τηλεόραση και την ελληνική ραδιοφωνία.

Διετέλεσε διευθυντής στα πολιτικά περιοδικά «Πολιτικά Θέματα», «Crash», «Politics News» και στα life style «Status» και «Money and life». Ακόμη, υπήρξε διευθυντής της εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας «΄Αποψη» και αρχισυντάκτης ελεύθερου ρεπορτάζ στη «Βραδυνή» και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «News».

Ασχολήθηκε με την επικοινωνία ως διευθυντής στις εταιρίες Free action και U-Turn και το διαδίκτυο δημιουργώντας ιστοσελίδες και σελίδες στα social media.

Διατηρεί τους ιστότοπους www.freesocial.gr, www.atticacoast.gr και www.medisense.gr.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα, από τα οποία το ένα μαζί με τον δημοσιογράφο, πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα. Το μυθιστόρημα «Οι μύθοι του πάθους», το σατιρικό «Γάμος είναι θα περάσει», σειρά δέκα μικρών σατιρικών βιβλίων με τον γενικό τίτλο «Άκου να δεις», ενώ συμμετείχε, μαζί με πανεπιστημιακούς καθηγητές στη δημιουργία της «Σύντομης Ιστορίας της Ελλάδας», που εντάχθηκε στους τόμους της ΔΟΜΗΣ.