ΔΙΕΘΝΗ

Σιγά τους… Ινδιάνους

Οι χειρότεροι φόβοι των χιλιάδων Ινδιάνων, ακτιβιστών, κατοίκων της Βόρειας Ντακότα και των χιλιάδων υποστηρικτών τους σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώθηκαν: ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζοντας την πολιτική αναίρεσης ή ακύρωσης πράξεων του προκατόχου του, έδωσε το πράσινο φως για την επανεκκίνηση του αμφιλεγόμενου έργου δημιουργία πετρελαϊκού αγωγού στη συγκεκριμένη περιοχή, που είχε διακοπεί λόγω των τεράστιων αντιδράσεων από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να προωθήσει την κατασκευή δύο αμφιλεγόμενων πετρελαϊκών αγωγών​
Κι αυτό καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να προωθήσει την κατασκευή δύο αμφιλεγόμενων πετρελαϊκών αγωγών – του Keystone XL (σύνορα Καναδάς-ΗΠΑ) και του Dakota Access. Οι Ινδιάνοι της περιοχής αντιτίθενται εξαιτίας της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των πατρογονικών τους εστιών που επιφέρει το συγκεκριμένο έργο.

Ο Τραμπ υπέγραψε επίσης ένα διάταγμα με το οποίο επισπεύδονται οι περιβαλλοντικές μελέτες και η έγκριση έργων υποδομών υψηλής προτεραιότητας. Τα έργα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την κατασκευή αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων και γεφυρών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνησή του «θα επαναδιαπραγματευτεί ορισμένους από τους όρους» κατασκευής του αγωγού Keystone XL, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν «πολλές θέσεις εργασίας, 28.000 θέσεις, θαυμάσιες δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα».

Σημείωσε επίσης ότι και ο αγωγός της Βόρειας Ντακότας «θα υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διαπραγματευτούμε εμείς». Τα διατάγματά του, υποστήριξε, «θα επαναφέρουν στη δουλειά πάρα πολλούς χαλυβουργούς». «Επιμένουμε ότι αν πρόκειται να κατασκευάσουμε αγωγούς στις ΗΠΑ, οι σωλήνες θα πρέπει να φτιάχνονται στις ΗΠΑ», κατέληξε.

​«Σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ αγνόησε τις φωνές εκατομμυρίων Αμερικανών κι έδωσε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αντί να δώσει προτεραιότητα στο μέλλον του πλανήτη μας»Όπως ήταν επόμενο, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φυσικά οι Ινδιάνοι καταδίκασαν άμεσα την απόφαση για την κατασκευή του αγωγού, που είχα ανασταλεί τον περασμένο Δεκέμβριο, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους ακτιβιστές. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χτίζουν νέους αγωγούς που μας εγκλωβίζουν στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», ανέφεραν σχετικές επιτροπές σε ανακοίνωσή τους, τονίζοντας ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να σταματήσουν και τους δύο αγωγούς.

Η φυλή των Σίου  υποστηρίζει ότι ο αγωγός αυτός, κόστους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μολύνει τα αποθέματα νερού όχι μόνο όσων ζουν στην περιοχή, αλλά και όλων των Αμερικανών και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του προέδρου. Υποστηρίζουν  ότι ο αγωγός θα περάσει από ιερούς τόπους, όπου είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους, ενώ ταυτόχρονα θα απειλήσει τις πηγές πόσιμου νερού. Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τη φυλή σημείωσε ότι η ενέργεια του προέδρου ήταν «βιαστική και ανεύθυνη».

Στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν με ενθουσιασμό, όμως ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος και Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές κατήγγειλαν ομόφωνα την «ατυχή» πρωτοβουλία του προέδρου. «Σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ αγνόησε τις φωνές εκατομμυρίων Αμερικανών κι έδωσε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αντί να δώσει προτεραιότητα στο μέλλον του πλανήτη μας» τόνισε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο πρώην αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Για την οργάνωση «Φίλοι της Γης» (Friends of the Earth) ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατέδειξε σαφώς «την υποταγή του στους πετρελαϊκούς ομίλους και τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ εις βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».

Previous post

Αν θες να αλλάξεις την ζωή σου, άλλαξε το όνειρό σου

Next post

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία: Προσπάθεια και απογοήτευση

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Νίκος Παπανικολάου είναι δημοσιογράφος.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία, την οποία υπηρετεί από το 1983. Ασχολήθηκε με το ελεύθερο, το πολιτιστικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Συνεργάστηκε με πλήθος εφημερίδων και περιοδικών και δούλεψε στην ιδιωτική και κρατική τηλεόραση και την ελληνική ραδιοφωνία.

Διετέλεσε διευθυντής στα πολιτικά περιοδικά «Πολιτικά Θέματα», «Crash», «Politics News» και στα life style «Status» και «Money and life». Ακόμη, υπήρξε διευθυντής της εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας «΄Αποψη» και αρχισυντάκτης ελεύθερου ρεπορτάζ στη «Βραδυνή» και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «News».

Ασχολήθηκε με την επικοινωνία ως διευθυντής στις εταιρίες Free action και U-Turn και το διαδίκτυο δημιουργώντας ιστοσελίδες και σελίδες στα social media.

Διατηρεί τους ιστότοπους www.freesocial.gr, www.atticacoast.gr και www.medisense.gr.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα, από τα οποία το ένα μαζί με τον δημοσιογράφο, πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα. Το μυθιστόρημα «Οι μύθοι του πάθους», το σατιρικό «Γάμος είναι θα περάσει», σειρά δέκα μικρών σατιρικών βιβλίων με τον γενικό τίτλο «Άκου να δεις», ενώ συμμετείχε, μαζί με πανεπιστημιακούς καθηγητές στη δημιουργία της «Σύντομης Ιστορίας της Ελλάδας», που εντάχθηκε στους τόμους της ΔΟΜΗΣ.