ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ελληνική οικονομία παρουσιάζει ψηλή ιδιωτική κατανάλωση, χαμηλές επενδύσεις

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει το υψηλότερο μερίδιο ιδιωτικής κατανάλωσης (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και το χαμηλότερο επένδυσης στην Ε.Ε. των «28», επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank.

Το μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης ενισχύθηκε κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες (από 64,8% το 2007 στο 69,9% το 2015), της δημόσιας κατανάλωσης μειώθηκε οριακά κατά 0,4 μονάδες (από 20,5% στο 20,1%), του ακαθαρίστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου συρρικνώθηκε κατά 14,5 μονάδες (από 26,0% στο 11,5%), των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 9,4 μονάδες (από 22,5% στο 31,9%) και των εισαγωγών μειώθηκε κατά 3,2 μονάδες (από 35,0% στο 31,8%).

Μάλιστα, η Eurobank σημειώνει ότι η αύξηση του μεριδίου της ιδιωτικής κατανάλωσης οφείλεται στη διαδικασία εξομάλυνσης της κατανάλωσης μέσω μείωσης του πλούτου των νοικοκυριών (π.χ. κατοικιών, μετοχών, ομολόγων, καταθέσεων κ.ά.).

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Eurobank, η αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων, η οποία είναι αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, προϋποθέτει την ανάκαμψη του μεριδίου της ιδιωτικής αποταμίευσης, την ύπαρξη όχι υπερβολικών πλεονασμάτων στον κυβερνητικό προϋπολογισμό και, ίσως για κάποιο χρονικό διάστημα, τη δημιουργία ελεγχόμενου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Previous post

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία: Προσπάθεια και απογοήτευση

Next post

Οι Βρετανοί αργά αλλά σταθερά εκτός Ε.Ε.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Νίκος Παπανικολάου είναι δημοσιογράφος.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία, την οποία υπηρετεί από το 1983. Ασχολήθηκε με το ελεύθερο, το πολιτιστικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Συνεργάστηκε με πλήθος εφημερίδων και περιοδικών και δούλεψε στην ιδιωτική και κρατική τηλεόραση και την ελληνική ραδιοφωνία.

Διετέλεσε διευθυντής στα πολιτικά περιοδικά «Πολιτικά Θέματα», «Crash», «Politics News» και στα life style «Status» και «Money and life». Ακόμη, υπήρξε διευθυντής της εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας «΄Αποψη» και αρχισυντάκτης ελεύθερου ρεπορτάζ στη «Βραδυνή» και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «News».

Ασχολήθηκε με την επικοινωνία ως διευθυντής στις εταιρίες Free action και U-Turn και το διαδίκτυο δημιουργώντας ιστοσελίδες και σελίδες στα social media.

Διατηρεί τους ιστότοπους www.freesocial.gr, www.atticacoast.gr και www.medisense.gr.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα, από τα οποία το ένα μαζί με τον δημοσιογράφο, πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα. Το μυθιστόρημα «Οι μύθοι του πάθους», το σατιρικό «Γάμος είναι θα περάσει», σειρά δέκα μικρών σατιρικών βιβλίων με τον γενικό τίτλο «Άκου να δεις», ενώ συμμετείχε, μαζί με πανεπιστημιακούς καθηγητές στη δημιουργία της «Σύντομης Ιστορίας της Ελλάδας», που εντάχθηκε στους τόμους της ΔΟΜΗΣ.