ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβάδισμα ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Το προβάδισμα της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε ακόμα μία δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 6,3% σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής». Μάλιστα, με την αναγωγή το προβάδισμα διευρύνεται και φτάνει στις 8,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5% και το ΚΚΕ με 5,2%. Ποτάμι και Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν καταφέρνουν να μπουν στην Βουλή σύμφωνα με την δημοσκόπηση, αφού συγκεντρώνουν 1,8% και 2,2% αντίστοιχα. Ωστόσο με την αναγωγή ψήφου δεν είναι απίθανο να μπουν οι ΑΝΕΛ, όπως επίσης και η Ένωση Κεντρώων, που στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 2,5%, η Λαϊκή Ενότητα 1,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% και η Πλεύση Ελευθερίας 2,2% (που όμως με την αναγωγή μπορεί να μπει στη Βουλή). «Αλλο κόμμα» είπε το 4,7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων, της λευκής ψήφου και της αποχής ανέρχεται στο 27,9%.

Το 34% των ερωτηθέντων προκρίνει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή μία κυβέρνηση με βασικό κορμό την Νέα Δημοκρατία ενώ το 23,5% προκρίνει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 23,5% επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 18% τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, το 65% εκτιμά ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα χειροτερέψει και το 14% θα βελτιωθεί.

Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 21-22 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την αναγγελία των παροχών του πρωθυπουργού για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Προβάδισμα ΝΔ και σε μυστική δημοσκόπηση

Να φλερτάρει με την αυτοδυναμία δείχνει τη ΝΔ μυστική δημοσκόπηση που έγινε από γνωστή εταιρειών ερευνών για επιχειρηματικό όμιλο.

Η Πειραιώς παραμένει σταθερά πρώτη, με τη δημοσκόπηση να της δίνει ποσοστό 32-35% και τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 8,5% (10% με αναγωγή στα έγκυρα).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί είτε να πετύχει την αυτοδυναμία είτε να έχει στη Βουλή 145 ή 146 βουλευτές, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση εύκολα, δηλαδή χωρίς την ανάγκη αναζήτησης περισσότερων του ενός συμμάχων.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να μπουν στη Βουλή κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κάτι που σημαίνει πως θα κόψουν ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Previous post

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΟΥ, ΕΙΣΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΥ

Next post

Σαλβαντoρ Νταλι και Νορβαλ Μορισο επασχαν απο Παρκινσον

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Νίκος Παπανικολάου είναι δημοσιογράφος.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία, την οποία υπηρετεί από το 1983. Ασχολήθηκε με το ελεύθερο, το πολιτιστικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Συνεργάστηκε με πλήθος εφημερίδων και περιοδικών και δούλεψε στην ιδιωτική και κρατική τηλεόραση και την ελληνική ραδιοφωνία.

Διετέλεσε διευθυντής στα πολιτικά περιοδικά «Πολιτικά Θέματα», «Crash», «Politics News» και στα life style «Status» και «Money and life». Ακόμη, υπήρξε διευθυντής της εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας «΄Αποψη» και αρχισυντάκτης ελεύθερου ρεπορτάζ στη «Βραδυνή» και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «News».

Ασχολήθηκε με την επικοινωνία ως διευθυντής στις εταιρίες Free action και U-Turn και το διαδίκτυο δημιουργώντας ιστοσελίδες και σελίδες στα social media.

Διατηρεί τους ιστότοπους www.freesocial.gr, www.atticacoast.gr και www.medisense.gr.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα, από τα οποία το ένα μαζί με τον δημοσιογράφο, πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα. Το μυθιστόρημα «Οι μύθοι του πάθους», το σατιρικό «Γάμος είναι θα περάσει», σειρά δέκα μικρών σατιρικών βιβλίων με τον γενικό τίτλο «Άκου να δεις», ενώ συμμετείχε, μαζί με πανεπιστημιακούς καθηγητές στη δημιουργία της «Σύντομης Ιστορίας της Ελλάδας», που εντάχθηκε στους τόμους της ΔΟΜΗΣ.