ΑΡΘΡΑΙΣΤΟΡΙΑ

Με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή

Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ βάλλει εναντίον της Δύσης και δηλώνει ξεκάθαρα τις προτιμήσεις του υπέρ της Ανατολής. Μπορείς να τον χαρακτηρίσεις γραφικό; Το θέμα είναι ευρύτερο και έχει να κάνει με το πώς η Εκκλησία εμπλέκεται στην πορεία του τόπου

Το ζήτημα είναι λεπτό και αποτελεί ίσως, το μεγάλο πολιτισμικό πρόβλημα, που μας ακολουθεί από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Δύση η Ανατολή; Ορθοδοξία ή «Ελληνικό πνεύμα»; Ασία ή Ευρώπη; Kαι τελικά, η επιλογή μεσοβέζικη: «Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός»! Οι Ζαμπέλιος και Παπαρηγόπουλος θεωρούνται οι δημιουργοί της κυρίαρχης εθνικής ιδεολογίας που ακόμα και σήμερα, προσδιορίζει τις πολιτιστικές- και δυστυχώς τις πολιτικές- διαθέσεις της κοινωνίας.

Γενικότερα, το ιδεολόγημα που επιλέχθηκε να μας καθοδηγεί ήταν μία κατασκευή, ώστε να μην μείνει κανείς παραπονεμένος. Ούτε οι έχοντες στραμμένο το βλέμμα προς την «Αρχαία Ελλάδα» της Δύσης ούτε η Εκκλησία της Ανατολής. Ούτε οι Έλληνες ούτε οι Χριστιανοί… Η αλήθεια είναι πως το «νεοελληνικό ψέμα» δεν θα ήταν και τόσο κακό στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός έθνους- κράτους, όταν μάλιστα κάτι ανάλογο έκαναν και οι υπόλοιποι λαοί της χριστιανικής Ευρώπης. Αρκεί όμως, η Εκκλησία να μην είχε ενσωματωθεί στο νεοσύστατο Βασίλειο ως κληρονομικός θεματοφύλακας του ελληνισμού, με δικαιώματα «πολιτειακού φορέα» και επιδιώκοντας πάντα ένα θεοκρατικό «βυζαντινό» καθεστώς…

Δυστυχώς, το «πολιτιστικό πείραμα» είναι πλέον, φανερό ότι απέτυχε. Βρισκόμαστε στο 2016, και τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε κατακτήσει την αυτογνωσία μας. Ακόμα ψάχνουμε να βρούμε ποιοι είμαστε σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και απαιτεί από μας περισσότερες ευθύνες. Φταίει γι αυτό η Εκκλησία; Επηρεάζει τόσους πολλούς Έλληνες; Ναι επηρεάζει πάρα πολλούς! Επεμβαίνει στο θυμικό των ανθρώπων, στις φαντασιώσεις τους, στην υπονόμευση της λογικής τους. Εμποδίζει μεταρρυθμίσεις, καθορίζει την εκπαιδευτική στρατηγική του υπουργείου και κάνει εξωτερική πολιτική. Στηρίζει κυβερνήσεις και προσφέρεται για συμμαχίες με την εξουσία, όποτε προκύπτει ζήτημα εκβιασμού της κοινωνίας.

Το πλήρωμα του χρόνου πάντως έδειξε ότι θα πρέπει να διαλέξουμε. Οχι γιατί δεν μπορούμε μαζί αλλά γιατί υφιστάμεθα τον ολοκληρωτισμό της επιβολής. Δεν γίνεται να ανήκουμε πολιτικά, οικονομικά, νομικά, ηθικά και στρατηγικά στην Ευρώπη αλλά συνεχώς να αναπολούμε την Ανατολή. Και μόλις ζοριζόμαστε από την αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού ορθολογισμού να επιθυμούμε την απόδραση στην μεταφυσική ανακούφιση της Ορθοδοξίας… Μπορεί η Ευρώπη να μην είναι αυτό που φανταζόμαστε και η Δύση να μην αρέσει σε όλους αλλά είναι ο ζωτικός μας χώρος. Γιατί κάπου πρέπει να ανήκουμε, αν θέλουμε να είμαστε, έστω και κατ΄επίφαση, ανεξάρτητοι. Αν η Εκκλησία θεωρεί τη Δύση και την Ευρώπη αντίπαλό μας, μάς δημιουργεί υποψίες για την σκοπιμότητα της στάσης της. Και στο κάτω κάτω, στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι θεσμοί και όχι οι εκπρόσωποι τους που τους χρησιμοποιούν κατά βούληση για να ασκούν «παραεξουσία».

https://www.youtube.com/watch?v=BXAnn2uO8F8

Στο βίντεο ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βάλλει εναντίον της Δύσης και δηλώνει ξεκάθαρα τις προτιμήσεις του υπέρ της Ανατολής. Κι αν κάποιοι τον χαρακτηρίσουν γραφικό, η θέση του στην ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μας επιτρέπει να αποδεχθούμε τον χαρακτηρισμό.

Εδώ και λίγο καιρό, μας προκύπτουν συνεχώς προβληματισμοί με το περιστασιακό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή. Μήπως κάτι ανάλογο συμβεί αν τεθεί ποτέ ζήτημα συνεύρεσης Ορθοδοξίας και Ισλάμ; Δεν φταίω εγώ που μου μπαίνουν υποψίες, ο κ. καθηγητής τα λέει στην ομιλία του. Άλλωστε, για τέσσερις αιώνες μια χαρά συνυπήρξαν στην αυτοκρατορία τους…

ΠΗΓΗ: protagon.gr

Previous post

Ελληνες: Απαισιοδοξοι οσο ποτε

Next post

Αν δεν κάνετε ό,τι σας λέμε, θα χρειαστείτε 4ο Μνημόνιο

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Νίκος Παπανικολάου είναι δημοσιογράφος.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία, την οποία υπηρετεί από το 1983. Ασχολήθηκε με το ελεύθερο, το πολιτιστικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Συνεργάστηκε με πλήθος εφημερίδων και περιοδικών και δούλεψε στην ιδιωτική και κρατική τηλεόραση και την ελληνική ραδιοφωνία.

Διετέλεσε διευθυντής στα πολιτικά περιοδικά «Πολιτικά Θέματα», «Crash», «Politics News» και στα life style «Status» και «Money and life». Ακόμη, υπήρξε διευθυντής της εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας «΄Αποψη» και αρχισυντάκτης ελεύθερου ρεπορτάζ στη «Βραδυνή» και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «News».

Ασχολήθηκε με την επικοινωνία ως διευθυντής στις εταιρίες Free action και U-Turn και το διαδίκτυο δημιουργώντας ιστοσελίδες και σελίδες στα social media.

Διατηρεί τους ιστότοπους www.freesocial.gr, www.atticacoast.gr και www.medisense.gr.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα, από τα οποία το ένα μαζί με τον δημοσιογράφο, πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα. Το μυθιστόρημα «Οι μύθοι του πάθους», το σατιρικό «Γάμος είναι θα περάσει», σειρά δέκα μικρών σατιρικών βιβλίων με τον γενικό τίτλο «Άκου να δεις», ενώ συμμετείχε, μαζί με πανεπιστημιακούς καθηγητές στη δημιουργία της «Σύντομης Ιστορίας της Ελλάδας», που εντάχθηκε στους τόμους της ΔΟΜΗΣ.