ΙΣΤΟΡΙΑ

Κι όμως ακόμη λογοκρίνονται

The Washington Post

 • Αριστουργήματα και λογοκρισία / Μα είναι ο ρατσιστής ο Φιν;

  Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Απλώς στον κατάλογο των κλασικών έργων που λογοκρίνονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επειδή θεωρούνται ρατσιστικά, κάθε τόσο προστίθεται ακόμη ένα.

  Αυτή τη φορά ήταν η σειρά ενός αριστουργήματος της αμερικανικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα: κάποια σχολεία στη Βιρτζίνια αφαίρεσαν από την ύλη τους το «Χάκλμπερι Φιν» του Μάρκ Τουέιν επειδή περιέχει πολλές ρατσιστικές εκφράσεις και κυρίως τον χαρακτηρισμό «νέγρος», που την εποχή του Τουέιν ήταν ακόμη αποδεκτός.

  Την αρχή είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες ένα σχολείο στη Φιλαδέλφεια. Τότε είχε επισημανθεί ότι χαρακτηρισμοί που θεωρούνται σήμερα ρατσιστικοί εμφανίζονταν τουλάχιστον 200 φορές στην ιστορία του παιδιού που προτιμά να ζήσει ελεύθερος παρά «πολιτισμένος» και του μαύρου φυγάδα με τον οποίο το είχαν σκάσει μαζί με μια σχεδία στον Μισισιπή. Αλλά όπως σημειώνει η Washington Post, το βιβλίο του Τουέιν είχε πέσει θύμα λογοκρισίας ήδη από το 1885 επειδή κάποιοι στη Μασαχουσέτη το είχαν θεωρήσει «βρώμικο».

  Είναι άραγε αυτή η μοίρα των μεγάλων έργων της τέχνης; Γιατί κάποιοι γονείς στις ΗΠΑ, λέει ακόμη η WP, έχουν αρχίσει να διατυπώνουν ενστάσεις για το «Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Χάρπερ Λι.

   Φωτό: Εικόνα από εικονογράφηση παλαιότερων εκδόσεων του «Χάκλμπερι Φιν». Δεν ήταν μόνο ρατσιστής, αλλά και περήφανος κυνηγός. Πηγή: britannica.com

  ΠΗΓΗ: protagon.gr/

 

Previous post

Γυναικεία ονόματα στους δρόμους, τέρμα ο Φράνκο και οι άνδρες

Next post

Για Ολάντ: Υπομονή πρόεδρε, πέντε μήνες έμειναν

freesocial