ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΚΡΗΤΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τουρισμός ωθεί την οικοδομή στην Κρήτη

Ο τουρισμός στην Ελλάδα επιτρέπει, απ’ ό,τι φαίνεται, την ανάπτυξη και άλλων κλάδων, όπως η οικοδομή, που λιμοκτονούν λόγω κρίσης.   

Τα τουριστικά έργα δίνει ώθηση στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κι αυτό είναι απολύτως ενθαρρυντικό για την ελληνική οικονομία.

Φέτος είχαμε ανακαινίσεις και επεκτάσεις ξενοδοχειακών μονάδων, ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων, αλλά και πρόσθετα έργα υποδομής τουριστικού χαρακτήρα, όπως είναι οι αναβαθμίσεις αεροδρομίων, όπως αυτό της Πάρου), που παρέσυραν, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, η οποία ανήλθε σε 1.382 οικοδομικές άδειες. Αυτές αντιστοιχούν σε 258,1 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.203,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 36% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,6% στην επιφάνεια και κατά 38,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξεως του 95% την περίοδο από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016. Οι επενδύσεις σε κατοικίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν μειωθεί στην Ελλάδα από 10,8% το 2007 σε μόλις 0,8% το 2015.

Συνολικά το φετινό επτάμηνο, δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει μείωση κατά 10,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 14,7% στην επιφάνεια και κατά 14,4% στον όγκο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2016, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει μείωση κατά 7,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 12,6% στην επιφάνεια και κατά 10,1% στον όγκο, σε σύγκριση με το διάστημα Αυγούστου 2014 – Ιουλίου 2015.

Μάλιστα, σε κάποιες περιφέρειες της χώρας, όπως σε αυτή της Κρήτης, έχουμε περισσότερες επενδύσεις σε νέες ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές.

  • Στην Κρήτη είχαμε αύξηση του όγκου ανήλθε στο 291,8% σε ετήσια βάση.
  • Στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αύξηση 220%.
  • Στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης 144,2%.
  • Στην ΄Ηπειρο 101%.

Δεν είναι όμως σε ολόκληρη την Ελλάδα τόσο καλή η εικόνα, με τη Στερεά Ελλάδα και το Β. Αιγαίου, όπου δεν πραγματοποιούνται οικοδομικά έργα, με συνέπεια να έχουμε πτώση της τάξης του 53,8% στη Στερεά Ελλάδα, και 21,5% στην περιφέρεια του Β. Αιγαίου.

limnos-thumb-large

Mια μεγάλη τουριστική επένδυση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε έκταση περίπου 817 στρεμμάτων στη Λήμνο

 

 

Previous post

Α. Ξανθός: "Η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων όπως παρουσιάζεται δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα"

Next post

Κανείς δεν μου ζήτησε αυτό που θα ήθελα να δώσω

admin