ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πάθος για εκπαίδευση και γνώση

Το τέλος του Λυκείου και η επιλογή των τριτοβάθμιων σπουδών δεν αποτελεί ένα μόνο μεγάλο άλμα προς την ενηλικίωση, που φέρνει τα νεαρά παιδιά ένα βήμα πιο κοντά στην αληθινή οικονομία και την πραγματική ζωή.

Aλλά και μια επιλογή που τα βάζει στα μονοπάτια της επιστημονικής γνώσης. Λόγω της οικονομικής κρίσης -που εκδηλώνεται όμως στο κοινωνικό ακόμη και στον οικογενειακό περίγυρο- τα περισσότερα παιδιά σκέφτονται το πώς θα απορροφηθούν στον αγορά εργασίας και λιγότερο αν τους αρέσει η ειδικότητα που θα επιλέξουν.

spiros-tinis

Όμως, όπως λέει και ο κ. Σπύρος Τίνης, διευθυντής Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, «η κοινωνία και η γνώση δεν μπορούν να διαχωριστούν σε δύο ξεχωριστές οντότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια καλή εκπαίδευση βοηθά τον φοιτητή να ενδυναμώσει, να καταστεί ισχυρός, ώστε να φροντίσει τον εαυτό του σε κάθε δεδομένη κατάσταση. Μόνο τότε θα μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του ως πολίτης και να συμμετέχει στη βελτίωση της λειτουργίας της διακυβέρνησης και της οικονομίας.

Με την εκπαίδευση ο νέος άνθρωπος όχι μόνο εμπλουτίζει τις γνώσεις του, αλλά και αποκτά δεξιότητες, διευρύνει τον νου του, εξοικειώνεται με νέους όρους που τον καθιστούν «συμπαίκτη» στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Αποκτά μια νέα αίσθηση της εξουσίας, αλλά και βοηθιέται «να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, να συνειδητοποιήσει το δυναμικό και τις ιδιότητές του ως ανθρώπινο ον. Τον βοηθά, παραπέρα, στο να αξιοποιήσει το ταλέντο του, ώστε να είναι σε θέση να εκδηλώσει τις ικανότητές του».

2

Σπουδές όμως σημαίνουν και απόκτηση επαρκών ακαδημαϊκών προσόντων, που διευκολύνουν στην αναζήτηση μιας ουσιαστικής θέσης εργασίας. Σε μια περίοδο τόσο δύσκολη, τα περισσότερα εκπαιδευτικά εφόδια ανοίγουν νέους δρόμους, αυξάνουν τις πιθανότητες μιας σημαντικής επαγγελματικής πορείας.

Δεν είναι, όμως, μόνο η βασική τριτοβάθμια εκπαίδευση και η σημασία της τακτικής εκπαίδευσης για όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιακών ομάδων, αλλά και η καλλιέργεια, η μόρφωση, η καλή σχέση με το βιβλίο και την ανάγνωση «για αναψυχή ή ως ένα πάθος για τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, την οικονομία ή ακόμη και την επιστημονική έρευνα», όπως λέει και ο κ. Τίνης: «Δεν υπάρχει όριο, σε όλα αυτά που μπορείτε να διδάξετε τον εαυτό σας, απλά να θέλετε να μάθετε και να αναπτυχθείτε ως άτομο».

3

Πέραν, ασφαλώς από την επιδίωξη ενός νέου ανθρώπου να αποκτήσει ένα πανεπιστημιακό πτυχίο, υπάρχει και το μεταπτυχιακό, ακόμη και γι’ αυτόν που ήδη εργάζεται. Είναι τα παραπάνω εφόδια που αποκτά, μέσω αυτού, που βελτιώνουν το προφίλ του και τις γνώσεις του, που του επιτρέπουν να ανέβει άλλο ένα σκαλί στην κλίμακα του υγιούς ανταγωνισμού.

Ν.Π.

 

Previous post

Να την κάνεις αγάπη

Next post

Το φάρμακο για τη «γάγγραινα» της Ελλάδος

admin