ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ 1.000 ΕΥΡΩ

Με την κυβέρνηση να σχεδιάζει την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στη Βουλή ίσως και τη Δευτέρα, οι διαρροές προς τον Τύπο δείχνουν πως το μέλλον των ασφαλισμένων στην Ελλάδα προβλέπεται… μαύρο.

Όπως προκύπτει από τις ρυθμίσεις του νομοσχέδιο, που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής, και το οποίο δεν θα ψηφιστεί πριν τις αλλαγές που θα προκύψουν από τις παρατηρήσεις των δανειστών, εξαφανίζονται από το χάρτη οι συντάξεις των 1.000 ευρώ και ο μέσος όρος των νέων συντάξεων -βάσει των οποίων θα επαναϋπολογιστούν οι παλιές- πέφτει στα 600-700 ευρώ ακόμη και για 40 χρόνια εργασίας.

Ένα σχέδιο από το οποίο πλήττονται χαμηλόμισθοι, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι που δεν συμπληρώνουν 20 συντάξιμα έτη στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Τα 1.000 ευρώ σύνταξη θα είναι πλέον προνόμιο μόνο όσων καταφέρνουν να φτάσουν στα 38-39 χρόνια εργασίας με μέσες αποδοχές από 1.600 ευρώ και πάνω.

Ειδικότερα:

♦♦ Οι κύριες συντάξεις επαναϋπολογίζονται με τα νέα ποσοστά ανάλογα με τα έτη και τις αποδοχές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν αποχώρησαν. Ο επαναϋπολογισμός τους θα βγάλει το ποσό που θα έπρεπε να έχουν οι σημερινοί συνταξιούχοι με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης. Σε συντάξεις είναι παραπάνω από τις νέες θα έχουν το υπερβάλλον ποσό σύνταξης ως ξεχωριστή παροχή, η οποία χαρακτηρίζεται «προσωπική διαφορά σύνταξης.» Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η διαφορά αυτή δεν θα αφαιρεθεί από τις σημερινές συντάξεις έως το 2017.

♦♦ Τα ταμεία κύριας σύνταξης ενοποιούνται όλα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με διακριτή όμως αυτοτέλεια για μικρό μεταβατικό διάστημα έως το τέλος του 2017 ή 2018. Αυτό σημαίνει πλήρης κατάργηση των επιμέρους διαφορών και των διατάξεων που εφαρμόζουν σήμερα τόσο για τον υπολογισμό των συντάξεων όσο και για τις εισφορές. Από αυτές τις αλλαγές δεν εξαιρείται κανένας φορέας.

♦♦ Βάση του υπολογισμού των κύριων συντάξεων θα είναι οι αποδοχές του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων από το 2001 και μετά. Η βάση υπολογισμού δεν θα είναι σταθερή αλλά κάθε χρόνο θα προστίθεται και ένα έτος, ώστε σταδιακά οι συντάξεις να βγαίνουν με βάση το σύνολο των αποδοχών του εργασιακού βίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο οι συντάξεις θα είναι για την πλειονότητα των εργαζόμενων μικρότερες, καθώς θα διευρύνεται η βάση υπολογισμού με όλο και περισσότερα από τα χρόνια του μνημονίου, στα οποία οι μισθοί υπέστησαν μεγάλες μειώσεις.

♦♦ Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν μέσω υπολογισμού και όχι με συγκεκριμένα ποσοστά. Για παράδειγμα, κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ σήμερα και 200 ευρώ επικουρική. Σύνολο 1.200 ευρώ. Αν το όριο προστασίας οριστεί στα 1.300 ευρώ, δεν θα γίνει μείωση. Αν όμως οριστεί στα 1.000 ευρώ σημαίνει ότι η επικουρική θα επαναϋπολογιστεί και θα μειωθεί.

ΠΗΓΗ: iapopsi.gr

Previous post

Ο… στριμωγμένος Τσίπρας σκέφτεται (και) τις κάλπες

Next post

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ... ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑΣ

admin