ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ… ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Με μία καμπάνια χωρίς κραυγές και προσγειωμένη στη σημερινή πραγματικότητα αρχίζει την προεκλογική της εκστρατεία η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στον κίνδυνο να διολισθήσει η χώρα στο Grexit αλλά και στην αναγκαία πολιτική και κοινωνική σταθερότητα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης πιστεύει ότι αυτή είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να επιστρέψει… στις ράγες και δεν αποκλείει τις συνεργασίες με όποιο κόμμα φιλοευρωπαϊκής κατεύθυνσης επιθυμεί να συνάψει συμφωνία «ορθής διακυβέρνησης», που θα βασίζεται στον απόλυτο ρεαλισμό.

Πάνω σε αυτόν τον άξονα καταρτίζεται το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο, όπως αποφασίστηκε μετά από εξαντλητική συζήτηση με το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, θα κινηθεί στον κεντρικό άξονα των όποιων ελαφρύνσεων μπορούν να γίνουν, στο μέτρο του δυνατού, με την υιοθέτηση ισοδύναμων μέτρων. «Η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με τους δανειστές, σε μηδενικό χρόνο, μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο της 12ης Ιουλίου, έχει πράγματα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δεν έχουν πάρει χαμπάρι» εξηγεί στο «Καρφί» στέλεχος του κεντρικού επιτελείου και προσθέτει: «Η έλλειψη θέλησης, γνώσης και εμπειρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τις ανεκδιήγητες μέρες Βαρουφάκη, οδήγησαν σε συμφωνία που χρειάζεται αναδιάταξη και λίφτινγκ».

Η εντολή του προέδρου

Στη ΝΔ καταγράφουν καθημερινά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία και στο πρόγραμμα του κόμματος θα ενταχθούν όλα όσα απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους και στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Η εντολή που έχει δοθεί από τον πρόεδρο του κόμματος, είναι να μην υπάρχει καμία αναφορά σε υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν ή σε «ωραιοποίηση» καταστάσεων που ενδέχεται να δυσκολέψουν.

Σε πρώτη φάση έχει εκτιμηθεί ότι ο ελληνικός λαός, μετά την τεράστια απογοήτευση από το καταστροφικό επτάμηνο Τσίπρα, έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε να μην απορρίπτει σενάρια ευρύτερων κυβερνητικών συνεργασιών. Ο βαθμός ωρίμανσης, μάλιστα, θεωρούν ότι είναι τέτοιος, ώστε σήμερα οι Έλληνες πολίτες να δυσπιστούν απέναντι σε όποιο κόμμα ζητά αυτοδυναμία ή πολύ περισσότερο όταν δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με κανέναν.

Η αλαζονεία

Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα, ιδιαίτερα μετά και την τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί συνεργασίες. Το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι δεν συνεργάζεται με το «παλιό» και αυτούς που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση είναι το δεύτερο σημείο, για το οποίο, στο πλαίσιο της καμπάνιας, θα καταβληθεί προσπάθεια να αποδομηθεί. Ήδη, έχει αποφασιστεί να υπάρχει στην προεκλογική περίοδο και «γερή δόση» αυτοκριτικής, αλλά ούτως ή άλλως αυτό γίνεται διαχρονικά και οι Έλληνες πολίτες έχουν κουραστεί, όπως λένε στη Συγγρού, να ακούν κάθε φορά ότι «κάναμε λάθη», ώστε να ζητούν επαναβεβαίωση.

Η αλαζονεία του κ. Τσίπρα είναι, λοιπόν, το σημείο στο οποίο θα εστιάσει η ΝΔ την αυστηρή κριτική της, σε συνδυασμό με τη διάθεση συνεργασιών και την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα κινείται στη σφαίρα της πραγματικότητας. Όλο αυτό το κυβερνητικό σχέδιο θα έχει μάλιστα και χρονικό ορίζοντα, ώστε στο τέλος της διετίας που έρχεται, να μπορεί η χώρα να έχει ξεφύγει οριστικά από το κακό της παρελθόν. Συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη εκτιμά ότι «μετά από έξι χρόνια στα μνημόνια και άλλα τρία που έφερε ο κ. Τσίπρας είναι πολλά. Αν σε δύο χρόνια δεν ξεφορτωθούμε οριστικά αυτό το βάρος με βαθιές μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη, η Ελλάδα δεν θα αντέξει. Θα μείνει με μόνιμη βλάβη και φυσικά το Grexit δεν πρόκειται να συζητηθεί, θα έρθει από μόνο του μαζί με το χάος. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία και χρειάζεται να επιστρατευτούν οι πιo ικανοί, κυριολεκτικά, από παντού».

Θεωρεί πως ήρθε η «ώρα των αξιών»

Στο μυαλό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη βρίσκεται το μοντέλο διακυβέρνησης που χρειάζεται ο τόπος για να ξεφύγει από τον «βάλτο». Σε πρώτη φάση, και έχοντας την μεγάλη εμπειρία από τη θέση του προέδρου της Βουλής, θα ήθελε ένα κυβερνητικό σχήμα με ισχυρό κορμό, φυσικά, τη Νέα Δημοκρατία, με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή άρα και αριθμητική. Παράλληλα, εκτιμά ότι πράγματι χρειάζονται οι πιο ικανοί από όλους τους χώρους της ελληνικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.

Αυτό, βεβαίως, το λένε πάντα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που καλούνται να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά ουδείς το πράττει. Αυτή τη φορά ο κ. Μεϊμαράκης πιστεύει οι ήρθε «η ώρα των άξιων», γιατί αυτοί θα καταφέρουν να βγάλουν τη χώρα στο ξέφωτο. Κι αυτό θα είναι το «νέο» στην πολιτική πραγματικότητα, απέναντι σε όσα του καταλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ θα προβάλει όλα τα άξια στελέχη της, ανεξαρτήτως ηλικιακής διαφοράς, κι αυτό διότι, όπως λένε, το «νέο» στην πολιτική δεν είναι απλά ένα ηλικιακό θέμα αλλά καθαρά πολιτικό με «φρέσκιες» ιδέες και νέες αντιλήψεις, οι οποίες, σίγουρα, δεν είναι ο κρατισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η απέχθεια προς τις μεταρρυθμίσεις και την αναδιοργάνωση του κράτους.

Τα ψηφοδέλτια

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναθέτει στους Γ. Πλακιωτάκη, Κ. Τασούλα και Γ. Βλάχο το έργο της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, με τις όποιες μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν. Στη λίστα θα βρίσκονται όσοι προϋπήρχαν στις εκλογές του Ιανουαρίου, με ελάχιστες διαφορές κυρίως στις τελευταίες θέσεις, για δύο μόνο περιπτώσεις. Πρώτον εάν κάποιος επιθυμεί να μη συμμετάσχει και δεύτερον εάν κάποιος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ικανό αριθμό ψήφων, οπότε θα αντικατασταθεί με άλλον υποψήφιο, που αποδεδειγμένα θα μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ

Previous post

ΣΤΡΩΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

Next post

Κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας

admin