Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13: ΜΑΥΡΕΣ ΓΑΤΕΣ, ΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ…

Παρασκευή και 13 σήμερα, ημέρα κακοτυχίας σύμφωνα με τους συμπαθείς  προληπτικούς που περιμένουν με ανυπομονησία να ξημερώσει η 14η Μαρτίου.

Μαύρες γάτες, σπασμένοι καθρέφτες, ψηλές σκάλες αλλά και ο…. «επίτιμος» σήμερα έχουν την τιμητική τους.

Ειδικότερα στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου, η Παρασκευή και 13  θεωρείται κακότυχη.

Δεισιδαιμονίες σαν και αυτή υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπως η  Τρίτη και 13.

Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 γενικά θεωρούνταν γρουσούζικος. Παρομοίως  και η Παρασκευή, χωρίς  υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία Παρασκευή και 13 έγινε κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα.

Υπάρχουν πολλές  ιστορίες  σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας όπως:

Ο μυστικός δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι, o μυστικός δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η σταύρωση του Ιησού συνέβη κατά ημέρα Παρασκευή, ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή και διάφορα άλλα τέτοια χαριτωμένα…

Ήταν Παρασκευή και 13, Οκτωβρίου του 1307. Οι άντρες του βασιλιά της Γαλλίας, Φιλίππου Δ’, εισέβαλαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις των Ναϊτών Ιπποτών και συνέλαβαν εκατοντάδες. Ανάμεσά τους ήταν ο Μέγας Μάγιστρος, Ζακ ντε Μολέ.  Μετά από σκληρά βασανιστήρια, οι Ιππότες, όπως όλα τα θύματα των βασανιστηρίων, ομολόγησαν πλήθος αμαρτιών και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ήταν το τέλος των θρυλικών ιπποτών και η μετέπειτα δράση τους καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου.

Επίσης,  ο αριθμός  «13» ενοχοποιήθηκε επειδή αίρει την απόλυτη αρμονία, την οποία θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει ο αριθμός  δώδεκα, στη θρησκεία και τη μυθολογία,. Δώδεκα ήταν οι θεοί του Ολύμπου, οι μαθητές του Χριστού, οι άθλοι του Ηρακλή,  οι μήνες του έτους κ.α.

Άλλη μια αιτία  αρνητικότητας που έχει ο αριθμός 13 είναι πως στα Sabbaths που γιόρταζαν οι μάγισσες, έπαιρναν μέρος 13 από αυτές…

Καλού κακού σήμερα οι απανταχού προληπτικοί ας μην παίξουν χαρτιά η τυχερά παιχνίδια, καθώς η δικιά τους προκατάληψη και μόνο θα τους οδηγήσει στην ήττα.

 

Previous post

ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ: «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ»

Next post

Μ.ΓΛΕΖΟΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ…

freesocial